Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését, inkább a tömegsportra és a gyerekekre fordítják a pénzt

Bécs városa jelezte az Osztrák Labdarúgó Szövetségnek, hogy ellenzik egy új nemzeti stadion építését a fővárosban. Bécs sportért felelős tanácsosa Peter Hacker azt nyilatkozta, hogy a stadionépítésre szánt pénzt „inkább a tömegsportba és a gyerekeinkbe fektetjük” - írja az orf.

Az osztrákok jelenlegi nemzeti stadionja az egyébként Bécsben lévő, 50 ezer férőhelyes Ernst Happel eredetileg 1931-ben épült, de azóta ötször is felújították. Legutóbb a 2008-as Európa-bajnokságra modernizálták, 40 millió euróért. 

Az osztrák szövetség azonban új nemzeti stadiont szeretne, aminek becsült költsége 300-400 millió euró. Vagyis a felső határ is cirka 128 milliárd, ami így is olcsóbb, mint a nálunk épülő, nettó 150 milliárdos új Puskás Stadion. 

Bécs elutasítása miatt az osztrákok új helyszínt keresnek. Az egyik lehetőség a magyar határhoz egészen közel eső Parndorf (Pándorfalu), de körülnéznek Alsó-Ausztriában is. 

Az osztrákok amúgy egész más megoldást választottak a futballjuk fejlesztésére, mint a magyarok. Ahogy Kele János összeszedte a minap Ausztriában 2008-ban indítottak egy új utánpótlásnevelés programot. Akkor a 91. helyen álltak a FIFA-világranglistán, az osztrák bajnokság 20. volt az UEFA koefficiens-rangsorban, a német Bundelsigában mindössze hat osztrák játszott. Mostanra az osztrákok már 27. helyen állnak a világranglistán, a bajnokságuk 11. helyen állnak az UEFA-koefficiens-rangsorban, a Bundesligában 32 osztrák játszik, a legnagyobb légióskontingens az övék.  

Az akadémiai rendszerbe nálunk is ömlik a pénz. Ehhez képest 2008 óta a világranglistán az 56. helyről a 45. helyre léptünk előre, az UEFA koefficiens-rangsorban 2008-ban a 35. helyen álltunk, tavaly a 36.-on, a Bundesligában 5 magyar játszott 2008-ban, négy most. Az utánpótlásrendszert Csányi Sándor MLSZ-elnökként rendszeresen bírálja, mert kevesli az onnan kibocsátott, valóban jó játékosok számát. 

Viszont nálunk sokkal több az új stadion. 

Ausztriában egyébként nemrég egy, a 2008-as Európa-bajnokságon szintén használt, Klagenfurtban lévő stadionba fákat ültettek, hogy felhívják ezzel a figyelmet a klímaváltozás elleni harcra és a környezettudatosságra. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.