Bécs elutasította egy új nemzeti stadion építését, inkább a tömegsportra és a gyerekekre fordítják a pénzt

sport
2019 augusztus 28., 12:19
comments 169

Bécs városa jelezte az Osztrák Labdarúgó Szövetségnek, hogy ellenzik egy új nemzeti stadion építését a fővárosban. Bécs sportért felelős tanácsosa Peter Hacker azt nyilatkozta, hogy a stadionépítésre szánt pénzt „inkább a tömegsportba és a gyerekeinkbe fektetjük” - írja az orf.

Az osztrákok jelenlegi nemzeti stadionja az egyébként Bécsben lévő, 50 ezer férőhelyes Ernst Happel eredetileg 1931-ben épült, de azóta ötször is felújították. Legutóbb a 2008-as Európa-bajnokságra modernizálták, 40 millió euróért.

Az osztrák szövetség azonban új nemzeti stadiont szeretne, aminek becsült költsége 300-400 millió euró. Vagyis a felső határ is cirka 128 milliárd, ami így is olcsóbb, mint a nálunk épülő, nettó 150 milliárdos új Puskás Stadion.

Bécs elutasítása miatt az osztrákok új helyszínt keresnek. Az egyik lehetőség a magyar határhoz egészen közel eső Parndorf (Pándorfalu), de körülnéznek Alsó-Ausztriában is.

Az osztrákok amúgy egész más megoldást választottak a futballjuk fejlesztésére, mint a magyarok. Ahogy Kele János összeszedte a minap Ausztriában 2008-ban indítottak egy új utánpótlásnevelés programot. Akkor a 91. helyen álltak a FIFA-világranglistán, az osztrák bajnokság 20. volt az UEFA koefficiens-rangsorban, a német Bundelsigában mindössze hat osztrák játszott. Mostanra az osztrákok már 27. helyen állnak a világranglistán, a bajnokságuk 11. helyen állnak az UEFA-koefficiens-rangsorban, a Bundesligában 32 osztrák játszik, a legnagyobb légióskontingens az övék.

Az akadémiai rendszerbe nálunk is ömlik a pénz. Ehhez képest 2008 óta a világranglistán az 56. helyről a 45. helyre léptünk előre, az UEFA koefficiens-rangsorban 2008-ban a 35. helyen álltunk, tavaly a 36.-on, a Bundesligában 5 magyar játszott 2008-ban, négy most. Az utánpótlásrendszert Csányi Sándor MLSZ-elnökként rendszeresen bírálja, mert kevesli az onnan kibocsátott, valóban jó játékosok számát.

Viszont nálunk sokkal több az új stadion.

Ausztriában egyébként nemrég egy, a 2008-as Európa-bajnokságon szintén használt, Klagenfurtban lévő stadionba fákat ültettek, hogy felhívják ezzel a figyelmet a klímaváltozás elleni harcra és a környezettudatosságra.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.