Hongkong kormányzója egy hangfelvétel szerint arról beszélt, hogy lemondana, ha lenne választása

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Hongkongot kormányzó Carrie Lam egy hangfelvétel szerint a múlt héten üzletemberek egy csoportjának azt mondta, „megbocsáthatatlan pusztítást” okozott azáltal, hogy elmélyítette a várost elárasztó politikai válságot, és lemondana, ha lenne választása – írja a Reuters.

Carrie Lam egy sajtótájékoztatón 2019. augusztus 27-én.Fotó: Philip Fong/AFP

A zárt ajtós találkozón Lam azt mondta, most már nagyon szűk mozgástere van a krízis megoldásában, mert a tömegtüntetések nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé váltak Kínának, aminek USA-val is egyre feszültebb a viszony. A nő angolul azt mondta: „Nincs választásom. Az első dolog mélységes bocsánatkérés után kilépni.”

A beszélgetésen résztvevők közül hárman is megerősítették, hogy Lam ezt mondta, és kb. félórán át beszélt.

A három hónapja tartó tiltakozások a kiadatási törvény módosítása miatt kezdődtek, ami gyengítette volna a városállam autonómiáját Kínával szemben. Ezt Lamék felfüggesztették, de a tüntetések folytatódnak, a javaslat teljes visszavonását követelik. Lam szerint Kínának semmilyen terve nincs arra, hogy a hadsereget küldje Hongkong utcáira. A világ vezetői közelről figyelik, hogy Kína vérbe folytja-e a tüntetéseket, ahogy azt 30 éve a pekingi Tiananmen téren tette. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.