Hongkong kormányzója egy hangfelvétel szerint arról beszélt, hogy lemondana, ha lenne választása

külföld
2019 szeptember 02., 16:17
comments 57

A Hongkongot kormányzó Carrie Lam egy hangfelvétel szerint a múlt héten üzletemberek egy csoportjának azt mondta, „megbocsáthatatlan pusztítást” okozott azáltal, hogy elmélyítette a várost elárasztó politikai válságot, és lemondana, ha lenne választása – írja a Reuters.

Carrie Lam egy sajtótájékoztatón 2019. augusztus 27-én.
photo_camera Carrie Lam egy sajtótájékoztatón 2019. augusztus 27-én. Fotó: Philip Fong/AFP

A zárt ajtós találkozón Lam azt mondta, most már nagyon szűk mozgástere van a krízis megoldásában, mert a tömegtüntetések nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé váltak Kínának, aminek USA-val is egyre feszültebb a viszony. A nő angolul azt mondta: „Nincs választásom. Az első dolog mélységes bocsánatkérés után kilépni.”

A beszélgetésen résztvevők közül hárman is megerősítették, hogy Lam ezt mondta, és kb. félórán át beszélt.

A három hónapja tartó tiltakozások a kiadatási törvény módosítása miatt kezdődtek, ami gyengítette volna a városállam autonómiáját Kínával szemben. Ezt Lamék felfüggesztették, de a tüntetések folytatódnak, a javaslat teljes visszavonását követelik. Lam szerint Kínának semmilyen terve nincs arra, hogy a hadsereget küldje Hongkong utcáira. A világ vezetői közelről figyelik, hogy Kína vérbe folytja-e a tüntetéseket, ahogy azt 30 éve a pekingi Tiananmen téren tette. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.