A kórház szerint a felmondott szívsebész nem kért vizsgálatot a meghalt beteg ügyében

Egészségügy
2019 szeptember 04., 12:37
comments 125

Újabb közleményt adott ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórház a múlt csütörtökön felmondott szívsebész ügyében. Alotti Nasri osztályvezető főorvos arra hivatkozva távozott, hogy meghalt egy sürgős beteg, akit állítása szerint egy hétig várakoztattak a műtétre. Felmondólevelében azt írta, szóbeli közlése ellenére a főigazgató és az orvosigazgató semlegesen kezelték az esetet, később pedig azt nyilatkozta, nem tudja, indult-e belső vizsgálat az ügyben. 

A kórház szerdai közleményében ehhez képest azt írják, „a részletek teljes feltárása nélkül” kénytelenek „több tényt nyilvánosságra hozni a szívsebészeti osztállyal kapcsolatban:

  • Egy haláleset ügyében a belső vizsgálat elindítását az adott osztályt vezető főorvosnak kell kezdeményeznie az igazgatóságnál.
  • Az osztályvezető főorvos az esetet nem jelentette rendkívüli eseményként, és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást.
  • A halotti zárójelentést dr. Alotti Nasri maga készítette és írta alá, abban nem tett utalást az esetleges kétséges körülményekre. 

Ezúton fejezzük ki sajnálatunkat az elhunyt hozzátartozóinak, amiért szerettük halálát a volt osztályvezető főorvos saját érdekei szerint, utólagosan felhasználja. A szívsebészeti osztály szakmai munkáját tekintve a betegellátás zavartalanul folytatódik, a műtétek zajlanak.

A dolgozók és a menedzsment tagjai minden erejükkel arra törekednek, hogy egy megújulásra, szakmai többlettudásra képes új osztályt építsenek fel. Ehhez higgadtságra, türelemre és időre van szükség.”

A VálaszOnline szerdai cikkéből közben kiderült, hogy a rendőrség nyomozást indított az elhunyt beteg ügyében. 

Az orvos szerint bajban az osztály, a többiek visszaszóltak neki 

A kórház állításai azért is meglepők, mert Nasri erre az ügyre hivatkozva hagyta ott a kórházat 25 év után, ahol 20 évig osztályvezető volt. Az orvos néhány napja az Indexnek beszélt részletesebben a betegről, akit június 11-én vittek be a zalaegerszegi kórházba. „A férfi beteg már korábban a látókörünkbe került, de csak azután engedélyeztem, hogy az osztályunkra kerüljön, hogy Sopronban a szakszerű előkészületeket elvégezték. Sürgős koszorúér műtétre várt, melyet a szakma szabályai szerint legkésőbb a felvétel másnapján, tehát június 12-én, szerdán el kellett volna végezni" - mondta.  

De a beteg még a következő hétfőn, a főorvos visszatérésekor is az osztályon feküdt. Kiderült, hogy a programozott műtétekhez sorolták, tehát másnap, június 18-án operálták volna meg, és még ekkor is el akarták halasztani egy nappal, amit a főorvos nem hagyott. Végül kedden holtan találták a beteget. 

Nasri általános szakmai és tárgyi hiányosságokról is beszélt, szerinte előfordult, hogy egy szívbillentyűre három beteg várt egyszerre, és imádkozott, hogy ne essen be sürgős beteg, mert képtelenek lennének ellátni. 

Felmondása után a kórház szívsebészei a Facebookon szóltak vissza neki. Azt írták, egy emberként elítélik az osztály belügyeinek bármilyen módon történő kiteregetését, mert szerintük a szakmájuk olyan speciális miliő, amit külső szemlélő ilyen nyilatkozatokon keresztül nem láthat át, nem érthet meg. 

„Rendkívül nagy megkönnyebbülés számunkra a változás, szakmai tervekkel felvértezve, hatalmas lelkesedéssel, és fegyelemmel várjuk a jövőt, melyet mi alakíthatunk, most már tényleg a betegek javára. Nem szedjük pontokba a korábbi vezető alkalmatlanságát bizonyító emberi, szakmai, manuális, erkölcsi és etikai szempontokat, nem soroljuk fel az elmúlt két évtizedben tapasztalható, országosan is kiemelkedő sebész-elvándorlás 16 (!) szívsebészének nevét, sem a számos szakdolgozóét. És nem sorolunk fel EGYET SEM azon számos esetből, akiket felsorolhatnánk..."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.