A nemzetközi segélyezést vagy a katasztrófaelhárítást is kaphatja Trócsányi László

eu
2019 szeptember 04., 10:45
comments 194

Nem hivatalos, de bizottsági ügyekben jól tájékozott forrásaink szerint Ursula von der Leyen a nemzetközi együttműködés - fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés - katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra. 

A biztosokat a kormányok jelölik, de a feladatokat Ursula von der Leyen bizottsági elnök osztja szét közöttük, és a teljes stábról az Európai Parlamentnek is szavaznia kell még.

Úgy tudjuk - szintén nem hivatalosan megerősített forrásból - hogy Orbán Viktor Trócsányinak is a bővítési portfóliót kérte Leyentől, ahogy öt évvel ezelőtt Navracsics Tibornak is ezért lobbizott. Ugyan az EU bővítése belátható időn belül nem látszik reálisnak, a magyar kül- és gazdaságpolitika Balkán iránti érdeklődéséhez jól passzolna a terület, illetve a kiváló szerb - magyar kapcsolatok miatt is. Azonban úgy tudjuk, hogy a szlovén jelölt a legesélyesebb a bővítési posztra.

Trócsányi László
photo_camera Trócsányi László Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Otthon lehet tartani a bevándorlókat

Az egyik Trócsányinak kinézett területet, a nemzetközi együttműködést és fejlesztést az elmúlt öt évben a horvát Neven Mimica vitte, és fő feladata az volt, hogy az afrikai, karibi és ázsiai térség kormányaival egyeztessen a szegénység elleni küzdelemről, és az EU-s segélyek elosztásáról. 

Annyiban lehet magyar szempontból izgalmas a terület, hogy az Orbán-kormány fontos szólama, hogy a migrációt úgy kell megoldani, hogy az emberek el se induljanak, vagyis helyben kell segíteni őket. Az EU ugyan csak korlátozott mértékben tud nyomorgó országok támogatására költeni, de ha Trócsányi - vagy egy másik magyar biztos - tényleg ezt a területet kapná, akkor ezzel lehetőséget kapna bizonyítani, hogy ügyesebb segélyezéssel otthon tudja tartani az Európába tartókat. 

A magyar kormány több fontos nemzetközi EU-s megállapodást is megvétózott az utóbbi években, mert a legális bevándorlás egyáltalán említést kapott bennük. Ha magyar biztos kapná a nemzetközi segélyezést, akkor a magyar kormánynak a magyar biztos által is tárgyalt szerződésekbe kellene belekötnie ilyen esetekben, ami talán az Orbán-kormány rugalmasságát segítené hasonló esetekben a brüsszeli logika szerint.

Segélyosztás Boszniában, EU-s finanszírozásában.
photo_camera Segélyosztás Boszniában, EU-s finanszírozásában. Fotó: AFP

Bajban lehet lépni

A másik felmerült terület a humanitárius segélyezés - válságkezelés, amit eddig a ciprusi biztos, Krisztosz Sztiliánidész irányított. Elsősorban a tagállamokat ért katasztrófák, természeti csapások esetén kell erőforrásokat mozgósítania, de ő tartja a kapcsolatot a jótékonysági szervezetekkel is. 

Mindenképpen nagyon szép, kifejezetten emberbaráti feladat mindkettő, de semmiképpen sem tekinthető a bizottság különösen befolyásos területének egyik sem. 

Krisztosz Sztiliánidész (balra) a török kormány EU-ügyekben illetékes tagjával tárgyal 2017-ben a menekültek segélyezéséről.
photo_camera Krisztosz Sztiliánidész (balra) a török kormány EU-ügyekben illetékes tagjával tárgyal 2017-ben a menekültek segélyezéséről.

Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy a mostani állás szerint ha az Európai Parlament valamelyik jelölt alkalmatlanságára hivatkozva leszavazná a Leyer-bizottságot, akkor a legnagyobb esélye annak van, hogy Trócsányi miatt mondanak nemet a képviselők az új testületre. így Leyen részéről logikus döntés lehet eleve egy gyengébb területet ajánlani a magyar biztosnak. Sokan arra számítanak Brüsszelben, hogy végül nem is Trócsányi László lehet a magyar biztos, hanem esetleg a Fidesz EP-képviselői közül egy női politikus, például Járóka Lívia vagy Győri Enikő.

Timmermanst leszedhetik a magyar és a lengyel kormányról

Leyen bizottsági elnök jövő hét elejére ígérte, hogy nyilvánosságra hozza, hogy melyik biztos-jelölt milyen területet kap. Úgy tudjuk, hogy Frans Timmermans holland biztosnak nem kell a továbbiakban a jogállamisági eljárásokkal küzdenie, amit Orbán Viktor és lengyel kollégája is győzelemként kommunikálhat otthon. 

Főleg, hogy a területet állítólag egy V4-es ország biztosa, a cseh Vera Jourová kaphatja. Ezzel a gesztussal Leyen mintegy kifejezheti háláját a renitens keleti kormányoknak a megválasztásához nyújtott segítségért. 

Vera Jourová eddig igazságügyi biztos volt.
photo_camera Vera Jourová eddig igazságügyi biztos volt. Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Az energetikát állítólag az észt liberális Kadri Simson kapja, akinek alighanem fontos szempontja lesz az orosz befolyás kordában tartása. 

A költségvetési területet a német Oettingertől az osztrák Johannes Hahn veheti át. Tekintve, hogy a következő hónapokban kell az EU-ban dönteni a következő 7 év költségvetéséről, ez a poszt igen fontosnak számít. 

Az olasz biztos kaphatja az EU-ban rendkívül jelentős versenyjogot. Conte miniszterelnök már júliusban ezt kérte Leyen támogatásáért, csakhogy attól tartottak Berlinben, Párizsban és Brüsszelben, hogy a végén Salvini embere vinné el ezt az érzékeny területet. Most, hogy Salvini és a Liga már nincs benne az olasz kormányban, és egy volt szocialista miniszterelnököt küld Róma a bizottságba, már nincs akadálya, hogy az állami támogatások vizsgálata az olasz jelölthöz kerüljön. 

Orbán Viktor és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a máltai EU-csúcson beszélgetnek. Fotó: MTI /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
photo_camera Orbán Viktor és Paolo Gentiloni, amikor utóbbi még olasz miniszterelnök volt. Gentolini novembertől már versenyjogi biztos lehet, míg Orbán Viktor továbbra is magyar miniszterelnök maradhat. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Brüsszeli forrásaink szerint Phil Hogan ír jelölt kaphatja a kereskedelmet, ami a Brexit és az ír határ problémája miatt rendkívül felértékelődött Írországnak. 

A lett Valdis Domborvskis várhatóan továbbra is felügyelheti az eurózóna pénzügyeit. Frans Timmermans áttérhet a környezetvédelemre, míg a dán Margrethe Vestager a a fiskális politika és a digitalizáció ügyeire cserélheti eddigi versenyjogi munkáját, de mindketten maradhatnak bizottsági alelnökök. 

A hatalmas pénzeket mozgató agrárügyeket a lengyel biztos kaphatja meg. A volt francia hadügyminiszter, Sylvie Goulard pedig egy eddig nem létező biztosi posztot, a védelmi - hadiipari együttműködést irányíthatja majd. Az pedig már biztos, hogy a jelenlegi spanyol külügyminiszter lesz az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.