Megalakult az új, Salvini-mentes olasz kormány

2019 szeptember 4., szerda 12:55
147

Szerdán megalakult az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével, jelentette be Sergio Mattarella államfő titkára. 

Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek, majd csütörtök reggel tíz órakor fogják letenni az esküt az államfői palotában. Ezután a törvényhozás mindkét házának meg kell szavaznia az új kormányt. 

Luigi di Maio, az Öt Csillag vezetője lesz a külügyminiszter, és 

Lucia Lamorgese magas rangú köztisztviselő Matteo Salvini utódja a belügyminiszteri poszton.Roberto Gualtieri, a PD európai parlamenti képviselője a gazdasági tárcát vezeti majd.

Conte először 2018 júniusában lett miniszterelnök az Öt Csillag és a jobboldali Liga kormányában. A bevándorlásellenes Salvini azonban augusztusban az előrehozott választások és a miniszterelnöki poszt reményében felmondta az együttműködést az Öt Csillaggal. Conte augusztus 20-án lemondott, de ügyvezetőként továbbra is ellátta a kormányfői teendőket. 

Az Öt Csillag és a Demokrata Párt képviselői hosszan egyeztettek, mire sikerült megállapodniuk a koalíciós kormányról. Salvini ezzel alaposan eltaktikázta magát: nemhogy miniszterelnök nem lesz, de pártjával még ellenzékbe is szorult. 

Orbán Viktor miniszterelnök azért így is támogatja, múlt csütörtökön levélben azt írta Salvininek: „Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül”.

A volt olasz belügyminiszter ezt úgy érte el, hogy egyszerűen megtiltotta a menekülőket szállító hajók kikötését. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR szerint idén eddig legalább 900-an haltak meg a Földközi-tengeren, miközben Európába próbáltak átkelni.