Százasával küldik a hullazsákokat a Bahamák letarolt vidékeire

külföld
2019 szeptember 06., 04:24
comments 36
Romok a Dorian után Marsh Harbourban, Nagy-Abaco szigetén. A hurrikán szinte teljesen letarolta a szigetet, ahol most nincs ivóvíz és élelem, fegyveres csoportok viszont vannak.
photo_camera Romok a Dorian után Marsh Harborban, Nagy-Abaco szigetén. A hurrikán szinte teljesen letarolta a szigetet, ahol most nincs ivóvíz és élelem, fegyveres csoportok viszont vannak. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Döbbenetes mértékű pusztítást végzett a Bahamákon a szigetcsoport fölött napokon át szinte helyben tomboló Dorian hurrikán, a történelem egyik legerősebb atlanti-óceáni vihara. A hivatalos adatok szerint ezidáig 23 halottja van a hurrikánnak, de a hatóságok is azt mondják, hogy százak, akár ezrek is eltűnhettek a szigeteken.

Norwel Gordon, Marsh Harbour egykori tűzoltóparancsnoka kárfelmérőben.
photo_camera Norwel Gordon, Marsh Harbor egykori tűzoltóparancsnoka kárfelmérőben. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A helyszíni beszámolók szerint Nagy-Abaco sziget gyakorlatilag lakhatatlanná vált: halmokban állnak a holttestek, az édesvízű kutakat tengervíz szennyezte be, nincs élelmiszer, és önkéntes fegyveres csoportok járőröznek az utcákon, amiket hosszú kilométereken át csak a lerombolt házak romjai borítanak.

Mentőalakulatok egy halálos áldozat maradványaival Marsh Harbourban.
photo_camera Mentőalakulatok egy halálos áldozat maradványaival Marsh Harbourban. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A bahamai hatóságok most halottkémeket és kétszáz hullazsákot küldtek az Abaco-szigetekre. Az ország egészségügyi minisztere, Duane Sands szerint "megrázó" lehet a végső összesítés. "A közvéleménynek fel kell készülnie rá, hogy felfoghatatlanul magas lesz a halálos áldozatok száma és az emberi szenvedés mértéke" - mondta egy helyi rádiónak.

A pusztítás madártávlatból.
photo_camera A pusztítás madártávlatból. Fotó: LPHOTO PAUL HALLIWELL/AFP

Sands az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez =WHO) fordult segítségért. A WHO amúgy úgy becsli, hogy legalább 76 ezer bahamai szorul humanitárius segítségre. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.