Felgyújtotta magát egy udmurt filozófus az izsevszki parlament előtt

külföld
2019 szeptember 10., 13:27
comments 102

Reggel az oroszországi az Udmurt Köztársaság izsevszki parlamentje előtt egy „Ha holnap meghal a nyelvem, ma készen állok meghalni” feliratú transzparenssel tüntetett Albert Razin udmurt szociológus, filozófus, aktivista, majd benzinnel leöntötte, és felgyújtotta magát. A 79 éves aktivista testének több mint 90 százaléka megégett, belehalt a sérüléseibe – közölte a Facebookon az ELTE Finnugor Tanszék.

Albert Razin
photo_camera Albert Razin Fotó: ELTE Finnugor Tanszék/Facebook

Razin élesen kritizálta a tavaly elfogadott új orosz nyelvtörvényt, amiben megtiltották a helyi kisebbségi nyelvek, köztük az udmurt kötelező oktatását még a többségében kisebbségek lakta területeken is. A döntés ellen tiltakozva több levelet írt a parlamentnek, ami reggel a nyári szünet utáni első ülését tartotta. Razin az akció előtt szórólapokat osztogatott az ülésre érkező politikusoknak, egy ideig egyedül tüntetett, majd felgyújtotta magát.

A hír hallatán Kazányban valaki egy „Én vagyok Albert Razin" feliratú, tatár nyelvű transzparenssel tüntetett a nyelvtörvény ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.