Felgyújtotta magát egy udmurt filozófus az izsevszki parlament előtt

2019 szeptember 10., kedd 13:27
104

Reggel az oroszországi az Udmurt Köztársaság izsevszki parlamentje előtt egy „Ha holnap meghal a nyelvem, ma készen állok meghalni” feliratú transzparenssel tüntetett Albert Razin udmurt szociológus, filozófus, aktivista, majd benzinnel leöntötte, és felgyújtotta magát. A 79 éves aktivista testének több mint 90 százaléka megégett, belehalt a sérüléseibe – közölte a Facebookon az ELTE Finnugor Tanszék.

Albert Razin Fotó: ELTE Finnugor Tanszék/Facebook

Razin élesen kritizálta a tavaly elfogadott új orosz nyelvtörvényt, amiben megtiltották a helyi kisebbségi nyelvek, köztük az udmurt kötelező oktatását még a többségében kisebbségek lakta területeken is. A döntés ellen tiltakozva több levelet írt a parlamentnek, ami reggel a nyári szünet utáni első ülését tartotta. Razin az akció előtt szórólapokat osztogatott az ülésre érkező politikusoknak, egy ideig egyedül tüntetett, majd felgyújtotta magát.

A hír hallatán Kazányban valaki egy „Én vagyok Albert Razin" feliratú, tatár nyelvű transzparenssel tüntetett a nyelvtörvény ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt