4543 állás betöltetlen az oktatásban az országban

POLITIKA
2019 szeptember 18., 09:09
comments 213

Rétvári Bence, az oktatási minisztérium államtitkára a múlt héten írásbeli kérdésre se volt hajlandó egy nulla és végtelen közti természetes számmal felelni arra a kérdésre, hogy összességében hány tanár hiányzik a magyar közoktatásból. Ezt újságírói kérdésre se volt hajlandó elárulni se a minisztérium, se az intézményeket fenntartó KLIKK.

A 24 ezért először a Közigazgatási Állásportál hirdetéseit böngészte át, amelyen a nyár folyamán több mint 3600 tanári álláshirdetést találtak. Végül a KSH-hoz fordultak segítségért, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy 2019 második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban.

A KSH részletes bontást is közölt, eszerint

  • 956 fő az iskolai előkészítő oktatásból;
  • 950 fő az alapfokú oktatásból;
  • 2147 fő a középfokú oktatásból;
  • 179 fő a felsőokatásból
  • 66 fő egyéb oktatásból
  • 245 fő pedig az oktatást kiegészítő tevékenységekből

hiányzik az országban. Ebből is látható, hogy a középfokú oktatásban a legdrámaibb a helyzet, amely ráadásul sokat is romlott 2016 óta, amikor még csak 1343 munkavállaló hiányzott a középiskolákból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.