4543 állás betöltetlen az oktatásban az országban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rétvári Bence, az oktatási minisztérium államtitkára a múlt héten írásbeli kérdésre se volt hajlandó egy nulla és végtelen közti természetes számmal felelni arra a kérdésre, hogy összességében hány tanár hiányzik a magyar közoktatásból. Ezt újságírói kérdésre se volt hajlandó elárulni se a minisztérium, se az intézményeket fenntartó KLIKK.

A 24 ezért először a Közigazgatási Állásportál hirdetéseit böngészte át, amelyen a nyár folyamán több mint 3600 tanári álláshirdetést találtak. Végül a KSH-hoz fordultak segítségért, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy 2019 második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban.

A KSH részletes bontást is közölt, eszerint

  • 956 fő az iskolai előkészítő oktatásból;
  • 950 fő az alapfokú oktatásból;
  • 2147 fő a középfokú oktatásból;
  • 179 fő a felsőokatásból
  • 66 fő egyéb oktatásból
  • 245 fő pedig az oktatást kiegészítő tevékenységekből

hiányzik az országban. Ebből is látható, hogy a középfokú oktatásban a legdrámaibb a helyzet, amely ráadásul sokat is romlott 2016 óta, amikor még csak 1343 munkavállaló hiányzott a középiskolákból.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.