Egy 14 éves meghalt, egy 12 éves súlyosan megsérült, amikor leutánozták egy youtuber celeb videóját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy kínai youtuber kártérítést fizet két családnak, akik gyermekei súlyosan megsérültek, miután megpróbálták utánozni Ms Yeah egyik videóját. A 12 éves rajongó belehalt sérüléseibe, 14 éves társa súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A YouTube eltávolította a videót, amin borszeszégővel készül a popcornFotó: Ms Yeah
A 12 éves túlélő egy, a Weibón keringő képenFotó: Weibo/BBC

Augusztus 22-én robbantotta fel magát a két lány, miután megpróbáltak Ms Yeah csatornáján található videó alapján pattogatott kukoricát készíteni, de berobbant a kukorica pattogtatására előkészített üdítősdoboz, meg az előkészített ipari szesz.

Ms Yeah 2017 óta működő csatornája azért lett hírhedt, és talált magának 8,2 millió követőt a kínai közösségi médián, a Weibón, illetve 7 milliót a Youtube-on, mert munkahelyi eszközökkel készít el mindenféle ételt, többe között pattogatott kukoricát munkaidőben. Ms Yeah egy kreatív cégnél dolgozik, a munkatársak pedig be vannak avatva, általában magukba merülnek dolgoznak, miközben Ms Yeah a többi között osztrigát készít valami eszközzel.

Ms Yeah ugyanakkor hangsúlyozza, a lányok nem követték a videójában bemutatott technikát: ő egy Bunsen égővel melegítette fel a pepsis dobozt, amibe a pattogatott kukoricát tette, a lányok viszont nem borszeszégőt, hanem egy másik alumínium dobozt használtak, és az alkoholgőz berobbant.

A 14 éves Zhezhe testének 95 százaléka égett meg, szeptember 5-én hunyt el, a 12 éves Xiaoyu túlélte, de plasztikai beavatkozásra lesz szüksége az égési sérülések miatt.

Ms Yeah videóját a YouTube eltávolította, a híresség pedig szeptember 10-én állt először képernyő elé, amelyben élete legrosszabb napjának nevezte a tragédia napját, és közölte, úgy érzi, cserbenhagyta rajongóit. Ugyanakkor részletesen bemutatta, hogy a lányok nem követték a videóban látottakat, végül anyagi segítséget ajánlott fel a családnak. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.