Csődbe ment Nagy-Britannia legrégibb utazási irodája

gazdaság
2019 szeptember 23., 04:17
comments 103

Három brit minisztérium és a polgári repülésügyi hivatal (CAA) a hétfőn élletbe léptette a Matterhorn-műveletet. A készenléti terv életbe léptetését a legrégibb, 1841-ben alapított brit utazási iroda csődje indokolta: hétfőn azonnali hatállyal szüntette be a tevékenységét, így most a szervezésükben külföldön tartózkodó 160 ezer brit állampolgár hazautaztatásáról kell gondoskodnia a brit államnak.

UPDATE: A Thomas Cook-csoport része a Magyarországon is népszerű Neckermann utazási iroda. Levélben érdeklődtem a Külügyminisztériumnál, hogy a Thomas Cook csődje tudomásuk szerint érint-e magyar utazókat, és ha igen, van-e terv a hazahozatalukra. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Végleg elhúzzák a bőröndöt.
photo_camera Végleg elhúzzák a bőröndöt. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A CAA közleménye szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

A 160 ezer briten túl a becslések szerint világszerte még vagy 440 ezer turistát érinthet a Thomas Cook csődje. A cégnél még egymillió jövőbeni foglalás lehetett a csőd bejelentésekor.

A Matterhorn-művelet keretében csak és kizárólag az utazási iroda brit utasainak hazajutásáról gondoskodnak, közülük is csak azokéról, akik két héten belül tértek volna haza. Őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár nem biztos, hogy ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak. A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

A Thomas Cook hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. A cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.