Csődbe ment Nagy-Britannia legrégibb utazási irodája

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Három brit minisztérium és a polgári repülésügyi hivatal (CAA) a hétfőn élletbe léptette a Matterhorn-műveletet. A készenléti terv életbe léptetését a legrégibb, 1841-ben alapított brit utazási iroda csődje indokolta: hétfőn azonnali hatállyal szüntette be a tevékenységét, így most a szervezésükben külföldön tartózkodó 160 ezer brit állampolgár hazautaztatásáról kell gondoskodnia a brit államnak.

UPDATE: A Thomas Cook-csoport része a Magyarországon is népszerű Neckermann utazási iroda. Levélben érdeklődtem a Külügyminisztériumnál, hogy a Thomas Cook csődje tudomásuk szerint érint-e magyar utazókat, és ha igen, van-e terv a hazahozatalukra. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Végleg elhúzzák a bőröndöt.Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A CAA közleménye szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

A 160 ezer briten túl a becslések szerint világszerte még vagy 440 ezer turistát érinthet a Thomas Cook csődje. A cégnél még egymillió jövőbeni foglalás lehetett a csőd bejelentésekor.

A Matterhorn-művelet keretében csak és kizárólag az utazási iroda brit utasainak hazajutásáról gondoskodnak, közülük is csak azokéról, akik két héten belül tértek volna haza. Őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár nem biztos, hogy ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak. A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

A Thomas Cook hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. A cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.