A képviselőház többsége támogatja a Trump felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárást

2019 szeptember 26., csütörtök 4:22
329
Donald Trump 2019. szeptember 5-én Washingtonban Fotó: JIM WATSON/AFP

A Politico szerint szerda estig összesen 218 képviselő - 217 demokrata és a független republikánus Justin Amash - jelezte, hogy támogatja a Donald Trump elnök ellen (illetve az ő felmentéséért) indított alkotmányos vádeljárást, aminek elindítását Nancy Pelosi házelnök jelentette be még kedden. 

Ez nem nagy meglepetés, mivel a 435 fős képviselőházban a Demokrata Párt többségben van, de a gyors felsorakozás nyomást gyakorolhat a Republikánusok által dominált szenátusra is. 

Az alkotmányos vádeljárás megindítása nem először merül fel a Trump-korszakban, de most sokkal nagyobb támogatottsága van a képviselők körében, mint volt akár az orosz választási beavatkozást vizsgáló Mueller-jelentés nyomán. 

A vád szerint Trump, miután július 18-án különösebb indoklás nélkül befagyasztotta az Ukrajnának szánt, minisztériumai és az amerikai törvényhozás által is már jóváhagyott 391 millió dollár hadisegély átutalását, július 25-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében ahhoz köthette a támogatás átutalását, hogy Ukrajna indítson büntetőeljárást legnagyobb demokrata riválisa, Joe Biden és fia, Hunter ellen. Azaz az elnök arra használhatta hatalmát, hogy egy idegen kormányt politikai ellenfele megtámadására kényszerítsen. 

A New York Times által szerdán nyilvánosságra hozott leirat szerint pontosan ez történt

Trump szerda este azt nyilatkozta, hogy teljes átláthatóságot biztosít az ügyben, és támogatja is azt, de ugyanezt várja el Joe Biden és fia ügyében is. 

Az alkotmányos vádeljárás menetéről itt írtunk. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt