Klímavészhelyzetet hirdetett az osztrák parlament

külföld
2019 szeptember 26., 10:09
comments 56

Az Euronews ír róla, hogy klímavészhelyzetet hirdetett az osztrák parlament négy nappal a vasárnapi előre hozott választások előtt. Ezzel prioritássá emelte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Bécsi klímatüntetők szeptember 20-án
photo_camera Bécsi klímatüntetők szeptember 20-án Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Más választóbarát intézkedések mellett a pártok képviselői nagy többséggel támogatták ezt a nagyrészt szimbolikus határozatot. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) volt az egyetlen kivétel, ők nem álltak az ügy mellé annak ellenére, hogy a többi párt mellett az ő kampányukban is ott szerepel az ígéretek közt a környezet védelme. Mint a lap írja, egyik képviselőjük úgy fogalmazott: "a klímahisztériának semmi köze a valósághoz".

Egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a környezeti kérdések elsődlegesnek számítanak az osztrák választók szerint. A Zöldek várhatóan komoly áttörést érhetnek el a vasárnapi választáson Ausztriában.

Európában több ország, például Nagy-Britannia és Írország parlamentje is klímavészhelyzetet hirdetett korábban. Magyarországon ellenben a Fidesz képviselői még a klímaügyi ülésnapot is bojkottálták

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.