Klímavészhelyzetet hirdetett az osztrák parlament

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Az Euronews ír róla, hogy klímavészhelyzetet hirdetett az osztrák parlament négy nappal a vasárnapi előre hozott választások előtt. Ezzel prioritássá emelte az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Bécsi klímatüntetők szeptember 20-ánFotó: JOE KLAMAR/AFP

Más választóbarát intézkedések mellett a pártok képviselői nagy többséggel támogatták ezt a nagyrészt szimbolikus határozatot. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) volt az egyetlen kivétel, ők nem álltak az ügy mellé annak ellenére, hogy a többi párt mellett az ő kampányukban is ott szerepel az ígéretek közt a környezet védelme. Mint a lap írja, egyik képviselőjük úgy fogalmazott: "a klímahisztériának semmi köze a valósághoz".

Egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a környezeti kérdések elsődlegesnek számítanak az osztrák választók szerint. A Zöldek várhatóan komoly áttörést érhetnek el a vasárnapi választáson Ausztriában.

Európában több ország, például Nagy-Britannia és Írország parlamentje is klímavészhelyzetet hirdetett korábban. Magyarországon ellenben a Fidesz képviselői még a klímaügyi ülésnapot is bojkottálták

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.