Minden nap megénekeltetnék a magyar diákokat az iskolákban

oktatás
2019 szeptember 26., 8:17
comments 497

A mindennapos testnevelés után jöhet a mindennapos éneklés is az iskolákban. A Magyar Nemzet arról ír, hogy felélesztették az erről szóló szakmai párbeszédet annak érdekében, hogy a jövőben hangsúlyosabb szerephez jusson a diákok zenei nevelése.

Négy éve jött elő először a napi éneklés bevezetésének ötlete, még Balog Zoltán minisztersége idején. Akkor meg is alakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága is. Ennek célja volt egyebek között az iskolai énekkarok megerősítése, 2017-ben szó volt iskolai hangszerbeszerzésekről, sőt az ének-zene tanárok ösztöndíjazásáról is, aztán - ahogy a lap fogalmaz - „elcsendesedett a témáról való párbeszéd”.

A múlt héten azonban az Erkel Színházban megrendezett szakmai konferencián újra előkerült a téma. A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter azt mondta a Magyar Nemzetnek: Kákay István képzési vezetőjük szerkesztésében példatárat állítottak össze népszerű opera- és balettrészletekből, melyhez minden iskola ingyen juthat hozzá, és amely nagy segítség lehet a mindennapos éneklés színvonalas megszervezésében.

„Összesen 222 példát gyűjtöttünk össze a kötetben, afféle breviárium, tehát minden tanítási napra jut egy. Ezek egyszerű, népszerű, dallamos, szerethető részletek, amelyek szervesen illeszthetők az iskolai anyagba, és amelyeket nemcsak ének szakos tanár, hanem bármelyik pedagógus tud használni. Egy-egy példa feldolgozása, megtanulása mind­össze 10-15 percet vesz igénybe, sikerélményt nyújt, szórakoztat, így remélhetőleg kedvet csinál a gyerekeknek a klasszikusokhoz” – magyarázta Ókovács Szilveszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt