A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda azzal védekezik, hogy ingyen adott tanácsot az Igazságügyi Minisztériumnak és Trócsányi Lászlónak

POLITIKA
2019 szeptember 27., 18:54

Péntek délután közleményben magyarázkodott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, miután az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. Egy kiszivárgott levél szerint Trócsányival szemben a túl szoros orosz kapcsolatait is felhozták

A Miniszterelnökség még 2013-ban bízta meg a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodát, hogy a Paks II-ügyben folyamatosan képviselje, Trócsányi László pedig 2014 júniusától töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot.

Az esetlege összeférhetetlenség már a miniszteri kinevezésénél is felmerült, de akkor  Trócsányi azzal védekezett, hogy ügyvédi tevékenységét 12 éve szünetelteti, ugyanakkor tavaly nyárig tulajdonos volt az ügyvédi irodában. Trócsányi azt is állította, hogy nem vett ki a cégből pénzt, és hogy minisztersége idején, 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megbízást, csak a már meglévő megbízásokat teljesítették.

Trócsányi László
photo_camera Trócsányi László Fotó: Billal Bensalem/NurPhoto

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda a kormányzati megbízásokról most azt írta, hogy „a Paks II ügy egyes szakaszaiban a képviseletet a Nagy és Trócsányi más-és-más ügyvédi irodákkal együtt látta el. Az ehhez kapcsolódó megbízási szerződéseket a szerződő felek az ügy egyes szakaszaihoz igazították, illetve újrakötötték. Miután Ausztria 2018-ban pert indított a Paks II-engedélyeit kiadó Európai Bizottság ellen, szükséges volt, hogy az iroda almegbízottként egy ilyen ügyekben nagy tapasztalattal rendelkező londoni ügyvédi irodát is igénybe vegyen. 2018-ban emiatt kellett újrakötni a Miniszterelnökséggel a szerződést”.

Majd az állították, hogy „2014-től a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sem a kormánytól, sem egyes minisztériumoktól munkadíjjal járó újabb megbízást nem vállalt”.Hozzátették azt is, hogy Trócsányi László 2007-től folyamatosan szünetelteti az ügyvédi tevékenységét, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodától semmilyen jövedelmet nem vett föl és 2018-ban a vagyonrészét névértéken kivonta. A Nagy és Trócsányi márkanevet pedig maga az iroda védjegyeztette még 1993-ban a név tulajdonosaként.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda munkatársai, csakúgy, mint más neves szaktekintélyek nyújtottak tanácsadást többek között az Igazságügyi Minisztériumnak és Trócsányi Lászlónak is, de ezért az iroda munkatársai soha, semmilyen ellenszolgáltatásban nem részesültek”  - írták a közleményben.

Egyébként a magyar és a román biztosjelölt leszavazása miatt az Európai Bizottság levelet vár az Európai Parlamenttől meghallgatások részleteiről. Információk szerint az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn délelőtt ismételten összeül, hogy megbeszélést folytasson a két biztosjelölttel kapcsolatos álláspontjáról. A megbeszélésen a jelöltek nem lesznek jelen. (via MTI)