Több mint 20 ezren követelték Moszkvában a nyári tüntetések miatti eljárások leállítását

külföld
2019 szeptember 29., 14:18

20 ezer fős ellenzéki tüntetést tartottak vasárnap Moszkvában – közölte a rendőrség, bár a szervezők szerint 24 ezren voltak.

photo_camera Fotó: Jurij Kadobonov/AFP

A libertariánius párt által szervezett megmozdulás részvevői többek között azoknak az aktivistáknak a szabadon bocsátását követelték, akik ellen a fővárosi nyári tüntetéssorozat miatt indult eljárás. A tüntetéshullámot az váltotta ki, hogy a szeptember 8-án megtartott moszkvai képviselő-testületi választáson az illetékes hatóságok nem engedtek elindulni több tucat független és ellenzéki jelöltaspiránst.

A hatóságok az ajánlóíveken szereplő aláírások meghamisításával indokolták a kizárásukat. Az érintettek a Kreml által elrendelt diszkriminációnak minősítették ezt, és tüntetéseket szerveztek. A demonstrációk engedélyezését a fővárosi hatóságok rendre elutasították, a rendfenntartó erők pedig erőt alkalmaztak a feloszlatásukra, és kb. 2000 embert őrizetbe vettek, többeket közülük elítéltek. Ez még Vlagyimir Putyin elnök hívei közül is többeket felháborított.

A vasárnapi tüntetésen, aminek a részvevői a „politikai elítéltek” szabadon bocsátását követelték, az Interfax hírügynökség szerint senkit sem vettek őrizetbe. Az eseményen megjelent Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy sokakat nem engedtek be a megmozdulás helyszínére.

photo_camera Fotó: Jurij Kadobonov/AFP

A szeptember 8-i választásokon az ország kormányereje, az Egységes Oroszország párt a fővárosi képviselő-testületben elvesztette mandátumai egyharmadát, de így is megőrizte a többségét. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.