Több mint 20 ezren követelték Moszkvában a nyári tüntetések miatti eljárások leállítását

20 ezer fős ellenzéki tüntetést tartottak vasárnap Moszkvában – közölte a rendőrség, bár a szervezők szerint 24 ezren voltak.

Fotó: Jurij Kadobonov/AFP

A libertariánius párt által szervezett megmozdulás részvevői többek között azoknak az aktivistáknak a szabadon bocsátását követelték, akik ellen a fővárosi nyári tüntetéssorozat miatt indult eljárás. A tüntetéshullámot az váltotta ki, hogy a szeptember 8-án megtartott moszkvai képviselő-testületi választáson az illetékes hatóságok nem engedtek elindulni több tucat független és ellenzéki jelöltaspiránst.

A hatóságok az ajánlóíveken szereplő aláírások meghamisításával indokolták a kizárásukat. Az érintettek a Kreml által elrendelt diszkriminációnak minősítették ezt, és tüntetéseket szerveztek. A demonstrációk engedélyezését a fővárosi hatóságok rendre elutasították, a rendfenntartó erők pedig erőt alkalmaztak a feloszlatásukra, és kb. 2000 embert őrizetbe vettek, többeket közülük elítéltek. Ez még Vlagyimir Putyin elnök hívei közül is többeket felháborított.

A vasárnapi tüntetésen, aminek a részvevői a „politikai elítéltek” szabadon bocsátását követelték, az Interfax hírügynökség szerint senkit sem vettek őrizetbe. Az eseményen megjelent Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy sokakat nem engedtek be a megmozdulás helyszínére.

Fotó: Jurij Kadobonov/AFP

A szeptember 8-i választásokon az ország kormányereje, az Egységes Oroszország párt a fővárosi képviselő-testületben elvesztette mandátumai egyharmadát, de így is megőrizte a többségét. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.