Bajkai sem biztos benne, hogy lesz magyar bokszoló a tokiói olimpián

POLITIKA
2019 szeptember 30., 18:32

Bajkai István szerint a magyar ökölvívás átalakulás előtt áll, így az általa vezetett szövetségre jelentős feladatok várnak. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) élére a vasárnapi tisztújító közgyűlésen megválasztott fideszes képviselő a közmédiának hétfőn azt mondta: a szövetség gazdálkodása és pénzügyi egyensúlya a kormány segítségével helyre állt, jó anyagi háttérrel tudnak gazdálkodni.

Korábban az Erdei Zsolt elnök által szervezett, 840 millió forintba kerülő ifjúsági vébé költségei 348 milliós hiányt okoztak a szövetségnek, ami miatt eljárás is indult, és megvonták Erdei Zsolt elnök és Nagy Anett főtitkár aláírási jogát.

Bajkai István
photo_camera Bajkai István Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Bajkai szerint az ökölvívás a szó mindennapi értelmében látványsportágnak számít, így a következő időszak feladata, hogy új szponzorokat szerezzenek, így többlettámogatást tudjanak biztosítani az egyesületek, tagszervezetek számára.

A jövő nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban kijelentette, a magyar ökölvívás nem a legjobb állapotában van, éppen ezért a kvótákkal kapcsolatban számbeli vállalást nem is tesz. „Nagy örömmel fogadunk minden lehetséges olimpikont” - nyilatkozta a sportvezető, aki szerint az elsődleges cél az, hogy a 2024-es, párizsi játékokon már ne legyenek ilyen kérdések, biztosak legyenek a résztvevő bokszolók számában. Szerinte a tokiói kvalifikáció nehéz feladat lesz az ökölvívás jelenlegi helyzetében.

Ahogy arról korábban írtunk, a rengeteg állami támogatás ellenére, hiába a boksz a hetedik legeredményesebb magyar sportág az olimpiákon 10 aranyéremmel, jó esély van arra, hogy jövőre Tokióban nemhogy dobogón nem lesz magyar, de egyáltalán az indulók között sem, mert nem tudja kiharcolni az olimpiai részvételt. 

Bajkai István tavaly december 15-e óta az elnökség által megbízott pénzügyi biztosként tevékenykedett a szövetségben, amely anyagi problémákkal küzdött.

A közgyűlés alapszabály-módosítással létrehozta a szakmai társelnök posztot, amit mostantól az előző elnök, a 2017. április 1-jén megválasztott Erdei Zsolt tölt be, aki innentől kezdve csak a sportszakmai ügyekre fog koncentrálni. (MTI)