350 millióval küldte meg az EMMI Mága Zoltán koncertsorozatát

Mága Zoltán hegedûmûvész hagyományos újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. január 1-jénFotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A 24.hu ír arról, hogy Mága Zoltán lett a kormány új kultúrtámogatási rendszerének egyik első nagy kedvezményezettje. 

Azok után, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megszüntette az előadó-művészeti társaságiadó-támogatást, azaz a kultúr-taót, a kulturális projektek sorsa (túlélése) január 1-e óta szinte kizárólag a minisztérium költségvetésből kiutalt támogatásain múlik. 

A 24.hu adatigénylésére válaszul az EMMI azt közölte, hogy a támogatások megítélése 

„...valós teljesítmények és értékek mentén, a költségvetési előirányzat terhére valósul majd meg, garantálva a magyar előadó-művészeti élet minőségi, kontrollálható és hosszú távú fenntarthatóságát. Az új rendszertől elvárt cél az átláthatóság, ellenőrizhetőség és esélyegyenlőség javítása, valamint a kulturális közfeladatok hatékonyabb ellátása.”

Az EMMI nem közölte az összes támogatási kategória kedvezményezettjeit, de a gyűjtésből az kiderült, és ezt a 24.hu jelzi is, hogy akkora támogatást, amekkorát Mága Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-je kapott, csak jelentős kulturális intézmények könyvelhettek el. 

Így például az Operettszínház és az Operaház 800-800, a MüPa, a Pesti Magyar Színház és a Magyar Cirkusz 533, a Madách Színház 363, a Vígszínház 280 milliót kapott.

Abban a döntési körben, ahol Mágának megítéltek 350 milliót, összesen 660 millióról döntött az EMMI. Azaz a többi művész és intézmény együttesen nem kapott annyit, amennyit a kormány kedvenc hegedűművésze. 

Mága Zoltán állami milliárdokkal egyengetett karrierjétől tavaly írtunk hosszabban. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.