350 millióval küldte meg az EMMI Mága Zoltán koncertsorozatát

zene
2019 október 02., 07:18
comments 160
Mága Zoltán hegedûmûvész hagyományos újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. január 1-jén
photo_camera Mága Zoltán hegedûmûvész hagyományos újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. január 1-jén Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A 24.hu ír arról, hogy Mága Zoltán lett a kormány új kultúrtámogatási rendszerének egyik első nagy kedvezményezettje. 

Azok után, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megszüntette az előadó-művészeti társaságiadó-támogatást, azaz a kultúr-taót, a kulturális projektek sorsa (túlélése) január 1-e óta szinte kizárólag a minisztérium költségvetésből kiutalt támogatásain múlik. 

A 24.hu adatigénylésére válaszul az EMMI azt közölte, hogy a támogatások megítélése 

„...valós teljesítmények és értékek mentén, a költségvetési előirányzat terhére valósul majd meg, garantálva a magyar előadó-művészeti élet minőségi, kontrollálható és hosszú távú fenntarthatóságát. Az új rendszertől elvárt cél az átláthatóság, ellenőrizhetőség és esélyegyenlőség javítása, valamint a kulturális közfeladatok hatékonyabb ellátása.”

Az EMMI nem közölte az összes támogatási kategória kedvezményezettjeit, de a gyűjtésből az kiderült, és ezt a 24.hu jelzi is, hogy akkora támogatást, amekkorát Mága Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-je kapott, csak jelentős kulturális intézmények könyvelhettek el. 

Így például az Operettszínház és az Operaház 800-800, a MüPa, a Pesti Magyar Színház és a Magyar Cirkusz 533, a Madách Színház 363, a Vígszínház 280 milliót kapott.

Abban a döntési körben, ahol Mágának megítéltek 350 milliót, összesen 660 millióról döntött az EMMI. Azaz a többi művész és intézmény együttesen nem kapott annyit, amennyit a kormány kedvenc hegedűművésze. 

Mága Zoltán állami milliárdokkal egyengetett karrierjétől tavaly írtunk hosszabban. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.