Ballisztikus rakétát lőttek ki egy észak-koreai tengeralattjáróról

Egy szöüli csatorna híradója számol be épp a legújabb észak-koreai rakétakilövésből 2019. október 2-ánFotó: JUNG YEON-JE/AFP

Nem sokkal azután, hogy Pjöngcsang bejelentette, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ül az Egyesült Államokkal a nukleáris kérdésekben, jelentések szerint egy észak-koreai tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát lőttek ki Dél-Korea irányába, legalábbis erről adtak jelentése a dél-koreai hatóságok szerdára virradó hajnal. 

Látszólag nincs tehát változás az észak-koreai külpolitikában: miközben tárgyalási szándékát fejezi ki, rakétarendszereket tesztel. 

A jelentés szerint a rakétát nem messze a vonszani haditengerészeti bázistól lőtték ki, és 450 km-es utat tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódott. 

A BBC szerint két rakétát is kilőttek, de azok közül csak az egyik becsapódását erősítették meg, illetve azonosították. 

A kilövést azonnal elítélték mind japán, mind dél-koreai oldalról. Abe japán miniszterelnök szinte azonnal emlékeztette Észak-Koreát, és az ENSZ-t, hogy a biztonsági tanács többszörösen eltiltotta már az országot a ballisztikus technológiák tesztelésétől. 

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között a februári, sikertelen Kim-Trump találkozó után megszűnt az egyeztetés a nukleáris fegyverkezés leállításáról. 

Ha minden igaz, ez volt a 11. észak-koreai rakétakilövés ebben a naptári évben. 

Augusztusban már írtunk róla, hogy Észak-Korea atomrakéták indítására alkalmas tengeralattjárók fejlesztésén dolgozik. (BBC)