Népszava: Újra Farkas Flórián lehet az ORÖ elnöke

2019 október 2., szerda 6:29
188
Farkas Flórián, a szervezet elnöke beszédet mond a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A Népszava forrásai szerint Farkas Flórián a Lungo Drom listavezetőjeként ismét indulni készül az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztjáért, és nem is esélytelen, hogy mandátumot szerezzen. 

A Fidesz országgyűlési képviselőjének helyzete annyiban kérdéses, hogy a törvények szerint a parlament tagjaként már nem töltheti be az önkormányzati pozíciót, így választania kellene a kettő közül. Amikor legutóbb ez a választás adódott előtte, Farkas a képviselőség mellett döntött. 

Az ORÖ jelenlegi elnöke egyébként Balogh János, akit vesztegetéssel vádolnak.  

A Népszava  szerint viszont a Fideszben jobb örülnének, ha Farkas inkább ismét az ORÖ-t boldogítaná az országgyűlés helyett. Ezzel kapcsolatban talán a legerősebb felvetés, ami a cikkben szerepel, hogy Farkas talán mégsem lenne ORÖ elnök, csak 

„húzónévként” 

került fel neve a Lungo Drom lista élére, azaz neve még mindig jó brand lehet a roma önkormányzatok világában. A politikus nem reagált a lap kérdéseire.

Fontos szempont lehet továbbá, hogy ha ugrik a parlamenti mandátum, azzal együtt ugrik Farkas mentelmi joga is. Pedig az még jól jöhet a Híd a munka világába programmal kapcsolatban zajló nyomozások során. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2016-ban mondta fel a Farkas Flórián elnöksége alatt kötött uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel, és léptette le Farkast, miután nem tudott elszámolni 1,3 milliárd forinttal. 

Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF ezt követően megállapította, hogy 1,6 milliárd forint szociális szövetkezetalapításra szánt összegből Farkasék gellérthegyi irodát vásároltak, érdemi munka viszont nem történt. 

Elvileg évek óta zajlik nyomozás az ügyben, de kihallgatni még senkit nem sikerült. (Népszava

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt