Putyin: Oroszország a fennálló világrend egyik kezese

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Oroszország, ahogy a múltban, a jövőben is teljes körűen eleget fog tenni azoknak a kötelezettségeinek, amik abból fakadnak, hogy a fennálló világrend egyik kezese – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, a Valdaj nemzetközi vitaklub tanácskozásán. Elmondta, hogy szerinte ez a világrend fennmarad, igaz, fennáll a veszélye annak, hogy az események negatív fordulatot vesznek.

Azt mondta: „Szeretném hinni, hogy bármennyire nehezen is alakulnak az államközi kapcsolatok és bármennyire veszélyesek a joghézagok, például a nukleáris és rakétafegyverek ügyében, a világjog kulcsszerepén alapuló világrend változni fog ugyan, de megmarad. És mindannyian azon fogunk dolgozni, hogy megmaradjon.”

A másik út gyakorlatilag az egész emberiséget globális katasztrófákkal fenyegeti – mondta Putyin, aki szerint Oroszország „magabiztosan foglalja el helyét a bolygó vezető, befolyásos és felelős hatalmai között”, és közben „ország-civilizáció”, ami egyszerre tartja nagyon fontosnak a területén élő népek sajátosságainak és közösségének megőrzését. Csak az ország lakóinak bátorsága és hazafiassága akadályozta meg a polgárháború kitörését az 1990-es években – mondta.

A tanácskozáson, ami alapvetően Ázsiának a világban játszott egyre jelentősebb szerepére koncentrált – és amin részt vett a jordániai uralkodó meg az azeri, a kazah és Fülöp-szigeteki elnök is –, az orosz elnök azt mondta, a globális problémák megoldása illegitim a kontinens országai nélkül. Méltatta, hogy ezek az államok önálló véleményt formáltak a világ napirendjén szereplő problémákról, nagyra tartják a saját függetlenségüket és növekvő befolyásuk elismerésére számítanak, ami Moszkva szerint méltányos, és megfelel a jelenlegi és a jövőbeni realitásnak.

Szerinte „Ázsia ébredésének” meghatározó szerepe volt a nemzetközi viszonyok demokratizálódásában, és abban, hogy a kontinens visszanyeri a történelmi örökségének és a potenciáljának megfelelő természetes helyét a világ dolgaiban, különösen a gazdaságban. Ezért szerinte a nagyobb politikai szerepvállalásra való törekvése is természetes.

Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

Putyin a tanácskozáson javaslatot tett egy nemzetközi biztonsági és együttműködési szervezet létrehozására a Perzsa-öbölbeli problémák megoldása érdekében, ennek a tagja Oroszország, az USA, az EU, Kína, India és más hatalmak lennének. Moszkva idén koncepciót terjesztett elő a térség kollektív bizalmának kiépítésével kapcsolatban – mondta.

Azt is bejelentette, hogy Oroszország segítséget nyújt Kínának egy rakétatámadásra figyelmeztető rendszer kifejlesztésében. Szerinte „ez nagyon-nagyon komoly ügy, ami alapvetően megnöveli a Kínai Népköztársaság védelmi képességeit”, ilyen rendszerrel még csak Oroszország és az USA rendelkezik.

Putyin történelmi lépésnek nevezte Donald Trump amerikai elnök elhatározását, hogy elődei gyakorlatával szakítva közvetlen tárgyalást kezdjen Észak-Koreával. A regionális válságok megoldásának „modelljének” minősítette a szíriai rendezési folyamatot, amiben szerinte az esetek abszolút többségében a diplomáciai mechanizmusok játszanak majd szerepet, erőt pedig csak kikényszerített kivételes esetben fognak alkalmazni az abban rész vevő országok.

Méltatta az orosz légierő 2015-ben elkezdett szíriai beavatkozását, ami megakadályozta a „terrorista internacionálé” győzelmét ebben az országban, és azt, hogy „fegyveres banditák” ezrei hatoljanak be Oroszországba. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.