Betörtek a parlamentbe az ecuadori tüntetők, kijárási tilalmat rendeltek el a kormányzati épületek környékén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A parlament épületében csaptak össze az ecuadori tüntetők és a rendőrök, mire Lenín Moreno elnök éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormányzati épületek környékén. A tiltakozók a kordont áttörve jutottak be az épületbe, ahonnan könnygázzal szorították ki őket. Ebben az időben senki sem tartózkodott odabent. 

A helyi média beszámolói szerint a tüntetők más kormányzati épületeket is megrongáltak. A megmozdulásokban eddig ketten haltak meg, és több tucatnyian megsérültek. 

Moreno múlt csütörtökön hirdetett szükségállapotot, de így sem sikerült megakadályoznia a további tüntetéseket, amelyek az üzemanyag-támogatások eltörlése miatt robbantak ki. Az elnök szerint erre azért volt szükség, mert az 1970-es évek óta létező kedvezmények miatt évi 1,3 milliárd dollárt buktak a költségvetésből, ami nem fenntartható. 

Az intézkedés hatására néhány nap alatt több mint száz százalékkal nőttek a benzinárak, Moreno pedig az óriási tüntetések miatt már a kormányt is elköltöztette a fővárosból. Eddig összesen 570 embert tartóztattak le. (BBC

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.