Választási csalásról szóló eszmefuttatást adott elő a Gyömrőt vezető csoport elnöke a helyi fideszeseknek egy hangfelvételen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A birtokunkba került egy hangfelvétel, amin a Pest megyei Gyömrőt 17 éve vezető Gyömrő 2000 Kör elnöke, Kertész Gyula a választási csalás lehetséges módjáról szóló eszmefuttatást ad elő egy néhány héttel ezelőtti találkozón. A felvételen Kertész mellett hallható Bardóczy Árpád, a helyi Fidesz-szervezet alelnöke is.

A Gyömrő 2000 Kör rendszeresen tarol az önkormányzati választásokon, az előző polgármester, Gyenes Levente is az ő jelöltjük volt, viszont éppen a végül lemondásra kényszerített Gyenes zűrös ügyei miatt roggyant meg a csoport hatalma a városban. A Gyömrő 2000 Kör éppen ezért döntött úgy, hogy a vasárnapi választáson a Fidesszel közösen indulnak, ezért módosították a szlogenjüket is, arra, hogy

„Mellettünk a város, mögöttünk a kormány”.

Kertész Gyula, a Gyömrő 2000 Kör jelenlegi elnöke a felvételen arról beszél, hogy a választási csalás egy lehetséges módja, ha az ember bemegy a szavazófülkébe, de ott zsebre teszi a szavazólapot, és csak egy üres borítékot dob be az urnába. Ezután a szavazólapot lefénymásolja, majd a fénymásolt szavazatokat becsempészi a barátja az urnába. Így, ha 50 lapot fénymásolnak, 50-nel több szavazat lesz az urnában. A hatályos választási szabályok szerint ilyenkor minden indulótól le kell vonni 50 szavazatot.

„Csakhogy nekem plusz 50-em volt, tehát nekem visszaáll alapra, a többiek meg buktak 50 szavazatot”

– hallható a felvételen.

A 2018-as választáson egyébként sok olyan szavazókör volt, ahol hasonlóan kellett eljárni, mert a lejegyzőkönyvezett számnál több szavazólap volt az urnában. Csak a 444 szerkesztősége több mint 50 ilyen szavazókört azonosított az előző parlamenti választáson.

Pénteken többször is kerestük Kertész Gyulát a munkahelyén, a házánál és telefonon is, de nem sikerült elérnünk. Végül a felvételen szintén hallható fideszes Bardóczy Árpáddal tudtunk beszélni, aki emlékezett erre a néhány héttel ezelőtti beszélgetésre, de nem akarta kommentálni, inkább arról érdeklődött, honnan van a felvétel. Annyit mondott:

„Ez a Gyulának egy eszmefuttatása volt, ennél többet én nem tudok erről elmondani.”

Az eszmefuttatás egyébként a Gyömrő 2000 és a Fidesz helyi képviselőjelöltjeinek megbeszélésén hangzott el.

Kertész végül pénteken délután a Gyömrő 2000 Kör Facebook-oldalán reagált az ügyre, azt írta

„A hangfelvételen én vagyok hallható, miközben az egyik kampánymegbeszélésünkön felhívtam a figyelmet egy csalási lehetőségre, amelyre fokozottan figyelnünk kell. A képviselőjelöltekkel folytatott beszélgetést titkosszolgálati módszerekkel, a tudtunk nélkül rögzítették. A felvételt megvágták, kizárólag a csalás módszeréről szóló részt hagyták benne.”

FRISSÍTÉS 10.11., 22:21: Miután péntek este a 168 Óra publikálta a teljes, vágatlan hangfelvételt, módosítottuk cikkünk címét és első mondatát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.