Választási csalásról szóló eszmefuttatást adott elő a Gyömrőt vezető csoport elnöke a helyi fideszeseknek egy hangfelvételen

POLITIKA
2019 október 11., 16:55
comments 374

A birtokunkba került egy hangfelvétel, amin a Pest megyei Gyömrőt 17 éve vezető Gyömrő 2000 Kör elnöke, Kertész Gyula a választási csalás lehetséges módjáról szóló eszmefuttatást ad elő egy néhány héttel ezelőtti találkozón. A felvételen Kertész mellett hallható Bardóczy Árpád, a helyi Fidesz-szervezet alelnöke is.

A Gyömrő 2000 Kör rendszeresen tarol az önkormányzati választásokon, az előző polgármester, Gyenes Levente is az ő jelöltjük volt, viszont éppen a végül lemondásra kényszerített Gyenes zűrös ügyei miatt roggyant meg a csoport hatalma a városban. A Gyömrő 2000 Kör éppen ezért döntött úgy, hogy a vasárnapi választáson a Fidesszel közösen indulnak, ezért módosították a szlogenjüket is, arra, hogy

„Mellettünk a város, mögöttünk a kormány”.

Kertész Gyula, a Gyömrő 2000 Kör jelenlegi elnöke a felvételen arról beszél, hogy a választási csalás egy lehetséges módja, ha az ember bemegy a szavazófülkébe, de ott zsebre teszi a szavazólapot, és csak egy üres borítékot dob be az urnába. Ezután a szavazólapot lefénymásolja, majd a fénymásolt szavazatokat becsempészi a barátja az urnába. Így, ha 50 lapot fénymásolnak, 50-nel több szavazat lesz az urnában. A hatályos választási szabályok szerint ilyenkor minden indulótól le kell vonni 50 szavazatot.

„Csakhogy nekem plusz 50-em volt, tehát nekem visszaáll alapra, a többiek meg buktak 50 szavazatot”

– hallható a felvételen.

A 2018-as választáson egyébként sok olyan szavazókör volt, ahol hasonlóan kellett eljárni, mert a lejegyzőkönyvezett számnál több szavazólap volt az urnában. Csak a 444 szerkesztősége több mint 50 ilyen szavazókört azonosított az előző parlamenti választáson.

Pénteken többször is kerestük Kertész Gyulát a munkahelyén, a házánál és telefonon is, de nem sikerült elérnünk. Végül a felvételen szintén hallható fideszes Bardóczy Árpáddal tudtunk beszélni, aki emlékezett erre a néhány héttel ezelőtti beszélgetésre, de nem akarta kommentálni, inkább arról érdeklődött, honnan van a felvétel. Annyit mondott:

„Ez a Gyulának egy eszmefuttatása volt, ennél többet én nem tudok erről elmondani.”

Az eszmefuttatás egyébként a Gyömrő 2000 és a Fidesz helyi képviselőjelöltjeinek megbeszélésén hangzott el.

Kertész végül pénteken délután a Gyömrő 2000 Kör Facebook-oldalán reagált az ügyre, azt írta

„A hangfelvételen én vagyok hallható, miközben az egyik kampánymegbeszélésünkön felhívtam a figyelmet egy csalási lehetőségre, amelyre fokozottan figyelnünk kell. A képviselőjelöltekkel folytatott beszélgetést titkosszolgálati módszerekkel, a tudtunk nélkül rögzítették. A felvételt megvágták, kizárólag a csalás módszeréről szóló részt hagyták benne.”

FRISSÍTÉS 10.11., 22:21: Miután péntek este a 168 Óra publikálta a teljes, vágatlan hangfelvételt, módosítottuk cikkünk címét és első mondatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt