Zelenszkij ukrán katonákat biztosított arról, hogy nem kapitulál Oroszország előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy odesszai katonai ünnepségen ismételten leszögezte, hogy nem adja fel Ukrajna érdekeit, és nem engedi meg az ország kapitulációját Oroszország előtt.

„Ígéretet tettem arra, hogy véget vetek az ország keleti részében dúló háborúnak, és helyreállítom Ukrajna területi egységét. Most minden erőfeszítésem a nap 24 órájában erre irányul”

– idézte a Ukrajinszka Pravda az elnöknek az Ukrajna védőinek napja alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédét. Zelenszkij azt mondta, már allergiája van a kapituláció szótól.

Azt mondta, az álláspontja változatlan: a Donyec-medence Ukrajna része, és a térségben helyre kell állnia a békének. Meg kell valósítani a tartós tűszünetet a térségben, el kell érni az összes ukrán fogoly hazatérését, az idegen katonák kivonását, és az államhatár feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását – mondta. „A helyhatósági választásokat pedig kizárólag az ukrán törvényeknek megfelelően kell megrendezni (a Donyec-medencei szakadár területeken), nem géppuskák kereszttüze, hanem nemzetközi megfigyelés alatt” – mondta.

Azt mondta, sosem feledkezik meg az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről, aminek a visszaszerzése „a következő kihívás lesz”.

Szerinte Ukrajna álláspontját több erős alapkő támasztja alá: „hozzáértő, kiegyensúlyozott diplomácia, erős biztonsági és védelmi szektor, gazdasági újjáéledés és az ukrán állampolgárok jólétének biztosítása”. Ezt az alapot egy dolog teheti szilárddá, „az ukránok egysége legfőbb céljuk elérésében, hogy helyreálljon az ország egysége, és virágzó, erős Ukrajna szülessen”.

A Steinmeier-formula

A múlt héten több ezren tüntettek Kijevben és több nagyvárosban „Nemet a kapitulációra!” jelmondattal az ún. Steinmeier-formula elfogadása ellen.

A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter tájékoztatása szerint arról szól, hogy helyhatósági választásokat rendeznek a szakadár területeken az ukrán jogszabályok alapján és az EBESZ felügyelete mellett.

A választás napján, urnazárás után ideiglenes jelleggel életbe lép az ún. különleges státusról szóló, még nem létező új törvény, ami a térségnek szélesebb önrendelkezési jogokat biztosít majd. Ezután a törvény állandó jelleggel is életbe lép, ha az EBESZ a választásokat az ukrán törvényeknek és a nemzetközi szabályoknak megfelelőknek találja, és kihirdetik a szavazás végeredményét.

De a formula nem tér ki arra, mikor kell a választásokat megtartani, és nem szabályozza a rendezésnek a minszki megállapodásokban foglalt többi feltételét, azaz nincs szó benne sem tűzszünetről, sem csapat- vagy fegyverzetkivonásról, sem az ukrán ellenőrzés helyreállításáról az Ukrajna és Oroszország közti államhatáron. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.