Az Egyesült Államok azt állítja, török tüzérségi lövedékek csapódtak be amerikai csapatok közelében

külföld
2019 október 12., 07:07
comments 138

A Pentagon megerősítette, hogy török tüzérségi lövedékek csapódtak be Szíriában állomásozó amerikai csapatok közelében, és felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel minden olyan akcióval, ami védekező akciókba kényszerítheti az Egyesült Államokat.

A tájékoztatás szerint a lövedékek helyi idő szerint péntek este 9-kor csapódtak be Kobáni környékén, olyan területen, ahol a törökök pontosan tudják, hogy amerikai csapatok tartózkodnak. 

Ehhez képest a török védelmi minisztérium azt állította, ők a közeli kurd katonákat célozták, és minden szükséges intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt az amerikai bázisnak. A CNN által idézett amerikai források megosztottak abban a kérdésben,hogy vajon szándékos vagy véletlen támadásról van-e szó. 

Török katonák Szíriában 2019. október 11-én.
photo_camera Török katonák Szíriában 2019. október 11-én. Fotó: Anas Alkharboutli/dpa/AFP

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara hivatalos célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

A Pentagon szóvivője, Jonathan Hoffman pénteken a török hadművelet leállítását szorgalmazta, mielőtt az helyrehozhatatlan következményekkel járna. Donald Trump amerikai elnök pedig csütörtökön arra utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy próbáljon meg tűzszüneti megállapodást tető alá hozni Törökország és a szíriai kurdok között.

Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont kijelentette, nem állítják le a hadműveletet, „bárki bármit is mondjon”. Az ENSZ közölte, hogy 100 ezren menekültek el Törökország szíriai benyomulása miatt, és nagyjából félmillió ember került veszélybe a két ország határterületén. 

Mielőtt Törökország megkezdte volna a behatolást Szíriába, az Egyesült Államok kivonta a szír-török határ térségéből az amerikai különleges erők 50 katonáját. Erre pedig az után került sor, hogy Erdogan azt mondta Trumpnak telefonon: most már tényleg csapatokat küldene Szíria északi határvidékére, hogy megtisztítsa a kurdok ellenőrizte területet az általa terroristaként kezelt kurdoktól. (CNN, MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.