Elemzés Schmidt Mária intézetéből: kudarcos volt a fővárosi ellenzéki kampány és Tarlósnak volt több szimpatizánsa

POLITIKA
2019 október 14., 09:14
comments 320

Miután vasárnap este eldőlt, hogy Karácsony Gergely lesz Budapest következő főpolgármestere, és számos budapesti kerületet és megyei jogú várost is ellenzéki polgármester vezethet a jövőben, kellett egy kis idő, mire a fideszes elemzőközpontokban kitalálták a megfelelő narratívát.

A pártlap hétfő reggel még Borkai Zsoltra tolta rá Tarlós István vereségét, majd jött Kósa Lajos, aki szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony. De itt még nem volt vége, megszólalt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is.

Deák a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy ő volt az egyetlen, aki nem mondott fel a Schmidt Mária vezette, évi 5 milliárd forintból dolgozó XXI. Század Intézetnél. A vezető elemző most a főpolgármester-választásról elmondta

„a Borkai-botránynak érezhető hatása lett Budapesten, többek között ennek köszönhető, hogy az utolsó napokra szűkült az olló Tarlós István és Karácsony Gergely között. Így az ellenzéki jelölt a kudarcos kampánya ellenére nyerni tudott, ráadásul a Fővárosi Közgyűlésben is az ellenzék többséget tudott szerezni.”

Az MTI összefoglalója szerint Deák az M1-en arról is beszélt, hogy a Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormányoldalnak, Budapesten és a nagyvárosokban e miatt estek vissza, ebből le kell vonni a konzekvenciákat. Szerinte a kormányoldal visszaesésének több oka is lehet: miközben a Borkai-botrány elbizonytalaníthatta a szimpatizánsok egyik részét, mások viszont lehet, hogy épp azért nem mentek el, mert elbizakodottak voltak és biztosra vették Tarlós István győzelmét. Mint Deák elmondta: 

„Hiába volt több szimpatizánsa a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármesternek, ha az ellenzék a fővárosban el tudta érni, hogy inkább az ellenzéki választók menjenek el szavazni. Az ellenzéknek szerencséje volt a politikai napirend alakulásával, a Borkai-botrány kipattanásával.”

¯\_(ツ)_/¯

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.