Magyarország 10 millió eurót tesz a Budapestre költöző orosz beruházási bankba, hogy az „versenyképes” legyen

PÉNZ
2019 október 15., 12:00
comments 245

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők szeptember 11-én írásbeli kérdést intéztek Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy ugyan miért támogat Magyarország Kormánya 10 millió euróval egy Budapestre költöző orosz beruházási pénzintézetet. 

.Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezésérõl szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban 2019. február 5-én
photo_camera .Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezésérõl szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban 2019. február 5-én Fotó: Pénzügyminisztérium/MTI/MTVA

A magyar kormány egy júliusi kormányrendeletben döntött arról, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatban tőkeemelést kezdeményez. 

A pénzügyminiszter a törvényben biztosítotthoz képest 15 napos plusz határidőt kért a válaszhoz, ami ehhez képest viszonylag kurtára sikeredett: 

„Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.”

Az NBB egészen különleges garanciákat élvez majd Magyarországon, annak köszönhetően, hogy márciusban az országgyűlés megszavazta, hogy a bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által alapított bank tavaly év végén jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használnak

A bank politikai kapcsolatairól és a budapesti költözés hátteréről a Direkt36 írt részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.