Az Alkotmánybíróság jóváhagyta Borkai Zsolt büntetését

külföld
2019 október 18., 13:33
comments 94

Október elejéig az volt a legnagyobb visszhangot kiváltó hír Borkai Zsolt kampányával kapcsolatban, hogy két másik fideszessel együtt a győri ítélőtábla megbüntette, amiért politikai kampányukhoz gyerekeket használtak fel. Az akkori döntés szerint Győr polgármesterének 345 ezer forintot kell fizetnie, amiért szeptemberben fél éven belül másodszor is átadott egy futópályát Győrszentivánban, és a bíróság által „megrendezett kampányeseménynek” minősített átadóra kivezényelték a kedvéért a helyi kisiskolásokat, a szüleik jóváhagyása nélkül.

A minden panaszt elutasító, már-már vajszívűnek mondható Helyi Választási Bizottsággal szemben az ítélőtábla úgy találta, hogy mivel Borkai és képviselőtársa egy fél éve egyszer már átadott futópályát adott át újra, az esemény célja kizárólag népszerűségük növelése volt a kampányidőszakban. 

Ezzel Borkai nem értett egyet és a jachtos videóról immár jól ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvédi közreműködésével alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

photo_camera Győri plakátmódosítás a választás hétvégéjén Fotó: botost/444.hu

A hvg.hu összefoglalója szerint dr. Rákosfalvy azzal érvelt, hogy semmilyen utalás nem történt Borkai jelölti minőségére és a közelgő választásokra, ezért az esemény nem kampányrendezvény volt, az ítélőtábla döntése tehát alaptörvény-ellenes módon korlátozta Borkai és a szintén panaszt tevő Sík Sándor képviselő közhivatal viseléséhez való jogát.

Az Alkotmánybíróság azonban helyben hagyta a győri ítélőtábla döntését. A határozat utalt egy korábbi alkotmánybírósági döntésre, amely szerint „egy önkormányzati képviselő kampányidőszakban is gyakorolhatja fennálló megbízatásából fakadó jogait, tehát lehetősége van a törvényi keretek között, tisztségével összefüggésben tevékenységeket folytatni, akár megjelenni egy átadó ünnepségen vagy felújításról szóló beszámolón. 

Azonban ilyen esetben a saját felelőssége, hogy az esemény ne váljék a kampány mint politikai tevékenység részévé. 

Ellenkező esetben, az ügy körülményeitől függően, így különösen ha az a saját kampány részévé válik, az ilyen esemény minősülhet tiltott kampánytevékenységnek.” 

Az Alkotmánybíróság kijelentette továbbá, hogy „a konkrét esetben az ítélőtábla döntése a Kúria által követett állandó bírói gyakorlaton alapul, amely szerint gyerekeket nem lehet kampánycélokra felhasználni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt