A többség akár erőszakkal is véget vetne a Brexit körüli maszatolásnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Riasztó felmérést tett közzé a cardiffi és az edinburghi egyetem, miután megkérdeztek több mint négyezer brit állampolgárt, Angliából, Skóciából és Wales-ből is. 

A britek többsége - függetlenül attól, hogy a maradásra vagy a távozásra szavazott-e a Brexitről szóló népszavazásnál - az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartja a képviselőkkel szemben annak érdekében, hogy a Brexit lezáródjon.

A távozást pártolók közül valamivel magasabb azok aránya, akik az erőszaktól sem riadnának vissza: Angliában 71, Skóciában 60, Wales-ben 70 százalékuk gondolja így, bár arra a kérdés nem tért ki, hogy személyesen is részt vennének-e az erőszakos cselekményben. A maradásra szavazók valamivel kevésbé harciasabbak, de nem sokkal: 58, 53 és 56 százalékuk erőszakoskodna valamilyen formában.

A válaszolók abban is többségében biztosak voltak, hogy lesznek erőszakos cselekmények, ha végre dűlőre jut az ország az EU-ból való kilépés évek óta tartó folyamatában. A vizsgálatról beszámoló Guardian emlékeztet arra, egy halálos képviselői ádozata már volt a Brexitnek, 2016-ban Jo Coxszal végzett egy szélsőjobboldali aktivista.

A vizsgálat másik érdekes eredménye, hogy a válaszolók szerint inkább elképezelhető, hogy a Brexit valójában az Egyesült Királyság felbomlási folyamatának csak a kezdete, ezt Angliában 74 a két másik tagországban 59 százaléknyian gondolják így. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.