A többség akár erőszakkal is véget vetne a Brexit körüli maszatolásnak

Tbg
külföld
2019 október 24., 19:22
comments 83

Riasztó felmérést tett közzé a cardiffi és az edinburghi egyetem, miután megkérdeztek több mint négyezer brit állampolgárt, Angliából, Skóciából és Wales-ből is. 

A britek többsége - függetlenül attól, hogy a maradásra vagy a távozásra szavazott-e a Brexitről szóló népszavazásnál - az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartja a képviselőkkel szemben annak érdekében, hogy a Brexit lezáródjon.

A távozást pártolók közül valamivel magasabb azok aránya, akik az erőszaktól sem riadnának vissza: Angliában 71, Skóciában 60, Wales-ben 70 százalékuk gondolja így, bár arra a kérdés nem tért ki, hogy személyesen is részt vennének-e az erőszakos cselekményben. A maradásra szavazók valamivel kevésbé harciasabbak, de nem sokkal: 58, 53 és 56 százalékuk erőszakoskodna valamilyen formában.

A válaszolók abban is többségében biztosak voltak, hogy lesznek erőszakos cselekmények, ha végre dűlőre jut az ország az EU-ból való kilépés évek óta tartó folyamatában. A vizsgálatról beszámoló Guardian emlékeztet arra, egy halálos képviselői ádozata már volt a Brexitnek, 2016-ban Jo Coxszal végzett egy szélsőjobboldali aktivista.

A vizsgálat másik érdekes eredménye, hogy a válaszolók szerint inkább elképezelhető, hogy a Brexit valójában az Egyesült Királyság felbomlási folyamatának csak a kezdete, ezt Angliában 74 a két másik tagországban 59 százaléknyian gondolják így. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.