A többség akár erőszakkal is véget vetne a Brexit körüli maszatolásnak

Riasztó felmérést tett közzé a cardiffi és az edinburghi egyetem, miután megkérdeztek több mint négyezer brit állampolgárt, Angliából, Skóciából és Wales-ből is. 

A britek többsége - függetlenül attól, hogy a maradásra vagy a távozásra szavazott-e a Brexitről szóló népszavazásnál - az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartja a képviselőkkel szemben annak érdekében, hogy a Brexit lezáródjon.

A távozást pártolók közül valamivel magasabb azok aránya, akik az erőszaktól sem riadnának vissza: Angliában 71, Skóciában 60, Wales-ben 70 százalékuk gondolja így, bár arra a kérdés nem tért ki, hogy személyesen is részt vennének-e az erőszakos cselekményben. A maradásra szavazók valamivel kevésbé harciasabbak, de nem sokkal: 58, 53 és 56 százalékuk erőszakoskodna valamilyen formában.

A válaszolók abban is többségében biztosak voltak, hogy lesznek erőszakos cselekmények, ha végre dűlőre jut az ország az EU-ból való kilépés évek óta tartó folyamatában. A vizsgálatról beszámoló Guardian emlékeztet arra, egy halálos képviselői ádozata már volt a Brexitnek, 2016-ban Jo Coxszal végzett egy szélsőjobboldali aktivista.

A vizsgálat másik érdekes eredménye, hogy a válaszolók szerint inkább elképezelhető, hogy a Brexit valójában az Egyesült Királyság felbomlási folyamatának csak a kezdete, ezt Angliában 74 a két másik tagországban 59 százaléknyian gondolják így. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.