Boris Johnson előrehozott választással gyorsítaná fel a Brexitet

Ha az EU január végéig ad haladékot a Brexit-tárgyalások lezárására, Boris Johnson brit miniszterelnök előrehozott választásokat tartana december 12-én, hogy a januárban már az új parlament dönthessen az EU-ból való kilépésről.

Ha azonban az EU hamarabb, tehát november végéig ad haladékot az alku lezárására, akkor nincs más hátra, Boris Johnson kormánya újra megpróbálkozik a Johnson-féle Brexit-alku átnyomásával a jelenlegi törvényhozáson, írja a BBC.

Az EU péntekig fog választ adni, hogy meddig hajlandó kitolni a Brexit határidejét.

Ezzel egyidejűleg Johnson arra kérte a Munkáspárt tagjait, hogy támogassák az előrehozott választások kiírását, ha az EU a rövidebb határidő mellett döntene. A BBC kérdésére azt válaszolta, ha a Munkáspárt ezt nem támogatná, ismét az "emberekhez fordulnak", hogy kiszabadítsák az országot "hasznavehetetlen parlamentjének alávetettsége" alól.

Johnson terve az volt, hogy október 31-ig kilépteti Nagy-Britanniát az EU-ból, és ehhez váratlanul sikerült félig-meddig megoldania az ír határkérdés rendkívül kényes ügyét. Ezt azonban megnehezítette az, hogy a parlament megszavazta még szeptemberben, hogy ha nincs rövid időn belül alku, a Brexit határideje 2020 január 31. legyen. (BBC)