A brit ügyészség szerint globális embercsempész-hálózat tagja a halálkamion sofőrje

bűnügy
2019 október 28., 14:05
comments 29

A brit vádhatóság szerint globális embercsempész-hálózat tagja a sofőrje annak a kamionnak, aminek a pótkocsijában a múlt héten 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában.

A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberöléssel és embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére meg pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat.

Robinson ellen hétfőn kezdődött a büntetőeljárás az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bíróságán.

Az őrizetben lévő vádlott videokapcsolaton keresztül vett részt az első, rövid bírósági procedúrán, amin a bíró felszólítására igazolta személyazonosságát és azt, hogy brit állampolgár.

Az ügyész a hivatalos vádismertetésben kiemelte: a vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, ami rengeteg illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és a hatóságok szerint ennek tagja a kamionsofőr is.

A magisztrátusi testület eljáró bírájának hétfői döntése szerint Maurice Robinson vizsgálati fogságban marad.

A büntetőper további tárgyalását Chelmsford magisztrátusi bírósága a londoni központi büntetőbíróság (utcája után közkeletű nevén az Old Bailey) elé utalta, ahol november 25-én lesz az első tárgyalási nap.

Thurrock, Essex, Nagy-Britannia. Itt állt az a fagyasztó konténer, amiben 39 kínai állampolgár holttestét találták meg 2019. október 23-én
photo_camera Thurrock, Essex, Nagy-Britannia. Itt állt az a fagyasztó konténer, amiben 39 kínai állampolgár holttestét találták meg 2019. október 23-én Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató, amit Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.

Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egyet pedig Írországban. Az Essex megyei rendőrség közölte: az Angliában őrizetbe vett embereket (egy 38 éves és egy 48 éves férfit és egy 38 éves nőt) embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva. Őket a hétvégén óvadékért szabadlábra helyezték, de továbbra is gyanúsítottként tartják őket nyilván.

A vizsgálat adatai szerint az Írországban őrizetbe vett férfi vitte egy másik nyerges vontatóval Zeebrugge kikötőjébe a hűtőkonténert, amiben a holttesteket Angliában megtalálták.

Az ír rendőrség a Dublinban őrizetbe vett férfiről csak annyit közölt, hogy 23 éves, és „érdekelheti” az essexi rendőrséget.Az Essex megyei rendőrség közölte: a vizsgálatot végző nyomozók folyamatos kapcsolatban állnak az ír rendőrséggel.

A brit rendőrség kezdeti közlései azt valószínűsítették, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de a brit médiában megjelent értesülések szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok (vagy legalábbis sokan közülük) vietnamiak lehettek.

A londoni Evening Standard azt írta, hogy eddig 24 vietnami család jelentette be a hozzátartozója eltűnését, és családok attól tartanak, hogy az eltűnt családtagok a kamionban talált áldozatok között lehetnek. A Reuters egy 19 éves vietnami áldozat történetét is összerakta a családtagokkal készített interjúk és a lány posztjai alapján.

A lap forrásai szerint a legfiatalabb áldozat egy 15 éves fiú lehet, akivel a családja október 22-én, egy nappal a holttestek megtalálása előtt vesztette el hirtelen a kapcsolatot.

A BBC közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint Tran Ngoc An, Vietnam londoni nagykövete és a képviselet több munkatársa szombaton meglátogatta az ipari parkot, ahol a holttesteket megtalálták. A nagykövet tárgyalt Priti Patel brit belügyminiszterrel is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.