Pikó kampányfőnöke: A rendőrségi akció hatására sokkal több önkéntes csatlakozott

Az önkormányzati választások egyik legizgalmasabb kérdése, hogyan tudott nyerni Budapest VIII. kerületében Pikó András, a Klubrádió volt műsorvezetője, aki civil támogatással lett az ellenzék közös jelöltje.

Kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza most részletesen elmondta a Partizán Youtube-csatornának, hogy szerinte mi vezetett a sikerhez.

Udvarhelyi elmondta, a Pikó mögött álló csapat az elmúlt években két kampányban is megedződött a nyolcadik kerületben: előbb Bolba Márta, majd Győri Péter kampányán dolgoztak. Ezek közül egyik sem volt sikeres, de Udvarhelyi szerint már eleve azért kezdetek el ezeken dolgozni, hogy tanuljanak belőle, és egyszer majd sikerüljön.

A kampányfőnök szerint neki magának két tapasztalat jelentette a legtöbbet:

  • Az, hogy már tíz éve dolgozik a Város Mindenkié csoportnál, ami a hajéktalanok jogaival foglalkozik, itt megtanult közösséget szervezni
  • És tanult a barcelonai kampánytól, ahol Ada Colau Ballano 2015-ben hasonló módon, aktivistából lett politikus.

Udvarhelyi szerint a barcelonai példából tanulta meg, hogy „azok is győzhetnek, akit a legtöbben lúzereknek tartanak”.

Elmondta azt is, hogy a Pikó András elleni rendőrségi akció rettenesen inspirálta a kampánycsapatot. (Szeptemberben házkutatást tartottak az irodájukban.) Szerinte sokan vérszemet kaptak ettől, és sokkal többet dolgoztak ezután, ráadásul sokan csatlakoztak az akció után a kampányhoz önkéntesként.

„Ha a Fidesznek az volt a célja, hogy elijessze az embereket, ellenkezőleg sült el. Sokan jelentkeztek, hogy most aztán jövök és a testemmel fogom megvédeni ezt a kampányt” - mondta.

A kampányban pedig alapvető fontosságú volt, hogy egészen a választás napjáig kopogtattak, néhány helyen akár minden ajtón, maga Pikó András is. És aktivistáik felléptek a szavazatvásárlás ellen: azokon a közterekre, ahol ilyesmit gyanítottak, egyszerűen kiálltak „A szavazatvásárlás bűncselekmény„ feliratú táblákkal.

Mindezek mellé pedig az kellett Udvarhelyi szerint, hogy tényleg egy közös ellenzéki jelölt legyen. Voltak ugyan kamujelöltek a kerületben, de „ők lényegében nem kaptak szavazatot, nem lehetett hülyét csinálni a józsefvárosi szavazókból”.