Pikó András és az ellenzék bevette Józsefvárost is

2019 október 13., vasárnap 19:06
103

Pikó András nyeri a józsefvárosi polgármester-választást, miután 95 százalék feletti feldolgozottságnál közel 50 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, szemben a fideszes Sára Botonddal, aki 48,3 százalékon áll.  

Ez egy különösen nagy győzelem az ellenzéknek, mivel sehol a fővárosban nem zajlott olyan mocskos kampány, mint Józsefvárosban, ahol Kocsis Máté jobbkeze, és egykori alpolgármestere, Sára Botond a polgármester. 

Pikó András VIII. kerületi polgármester-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Fotó: Halász Júlia/444

A korábban liberális fellegvárként ismert kerületben 2010 óta van fideszes vezetés. Akkor Kocsis Máté 57 százalékkal lett polgármester. Sára tavaly óta vezette a kerületet, miután Kocsis a parlamenti mandátuma mellett döntött az országgyűlési választások után, és időközit írtak ki a VIII. kerületben. A fideszes jelölt akkor is meggyőző, 62 százalékos fölénnyel győzött.

A mostani kampányban különösen azóta durvultak el a dolgok, hogy júniusban az ellenzéki pártok bejelentették: a Klubrádió riportere, Pikó András lesz a közös jelöltjük a VIII. kerületben. 

Józsefvárosban óvónők gyűjtöttek aláírásokat a Fidesznek, az önkormányzati lap szemérmetlenül és törvénytelenül kampányolt a polgármester mellett, és még a helyi plébánost is sikerült meggyőzni, hogy ugyan álljon már ki nyilvánosan Sára mellett. A polgármester közeli munkatársa azzal fenyegette a kerület lakóit, hogy ha Pikó nyer, roma terror köszönt Józsefvárosra. 

A legsúlyosabb epizód mégis az volt, amikor szeptember közepén rendőrök szálltak ki a józsefvárosi ellenzék irodájához, hogy ott házkutatást tartsanak. 

Mint kiderült, a a helyi választási iroda választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést. A nyomozást két héttel a választás előtt szüntették meg. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt