A Notre-Dame-tűzért akart bosszút állni a franciaországi mecsetnél lövöldöző férfi

2019 október 29., kedd 18:13
47

Bosszút akart állni a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt – közölte a nyomozókkal a férfi, akit a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecseténél hétfő délután történt, két súlyos sebesülttel járó lövöldözéssel gyanúsítanak. A két sebesült továbbra is kórházban van, és bár nincsenek életveszélyben, valószínűleg maradandó sérüléseket szenvedtek.

A gyanúsítottnak meggyőződése, hogy muszlimok voltak a felelősek a Notre-Dame-székesegyházat sújtó tűzért. A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amitől leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony, de semmi sem utalt szándékos gyújtogatásra. (Bár a tűz kitörése után a fideszes médiavilág azonnal elkezdte táplálni az összeesküvés-elméletek rajongóit.)

Az ügyész szerint a gyanúsított beismerte, hogy tüzet akart nyitni a mecset bejáratára, és egy közeli járműre is, de azt tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni. A kihallgatása kérdéseket vetett fel „mentális egészségével” kapcsolatban, és egy pszichiáter megvizsgálta.

A bayonne-i mecset a támadás után október 28-án. Fotó: Gaizka Iroz/AFP

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn elítélte a „megvetendő támadást”. A Twitteren közölte, soha nem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, és minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelméért. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt