A Notre-Dame-tűzért akart bosszút állni a franciaországi mecsetnél lövöldöző férfi

bűnügy
2019 október 29., 18:13
comments 46

Bosszút akart állni a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt – közölte a nyomozókkal a férfi, akit a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecseténél hétfő délután történt, két súlyos sebesülttel járó lövöldözéssel gyanúsítanak. A két sebesült továbbra is kórházban van, és bár nincsenek életveszélyben, valószínűleg maradandó sérüléseket szenvedtek.

A gyanúsítottnak meggyőződése, hogy muszlimok voltak a felelősek a Notre-Dame-székesegyházat sújtó tűzért. A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amitől leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony, de semmi sem utalt szándékos gyújtogatásra. (Bár a tűz kitörése után a fideszes médiavilág azonnal elkezdte táplálni az összeesküvés-elméletek rajongóit.)

Az ügyész szerint a gyanúsított beismerte, hogy tüzet akart nyitni a mecset bejáratára, és egy közeli járműre is, de azt tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni. A kihallgatása kérdéseket vetett fel „mentális egészségével” kapcsolatban, és egy pszichiáter megvizsgálta.

A bayonne-i mecset a támadás után október 28-án.
photo_camera A bayonne-i mecset a támadás után október 28-án. Fotó: Gaizka Iroz/AFP

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn elítélte a „megvetendő támadást”. A Twitteren közölte, soha nem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, és minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelméért. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.