A Notre-Dame-tűzért akart bosszút állni a franciaországi mecsetnél lövöldöző férfi

Bosszút akart állni a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt – közölte a nyomozókkal a férfi, akit a dél-nyugat franciaországi Bayonne mecseténél hétfő délután történt, két súlyos sebesülttel járó lövöldözéssel gyanúsítanak. A két sebesült továbbra is kórházban van, és bár nincsenek életveszélyben, valószínűleg maradandó sérüléseket szenvedtek.

A gyanúsítottnak meggyőződése, hogy muszlimok voltak a felelősek a Notre-Dame-székesegyházat sújtó tűzért. A székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amitől leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony, de semmi sem utalt szándékos gyújtogatásra. (Bár a tűz kitörése után a fideszes médiavilág azonnal elkezdte táplálni az összeesküvés-elméletek rajongóit.)

Az ügyész szerint a gyanúsított beismerte, hogy tüzet akart nyitni a mecset bejáratára, és egy közeli járműre is, de azt tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni. A kihallgatása kérdéseket vetett fel „mentális egészségével” kapcsolatban, és egy pszichiáter megvizsgálta.

A bayonne-i mecset a támadás után október 28-án.Fotó: Gaizka Iroz/AFP

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn elítélte a „megvetendő támadást”. A Twitteren közölte, soha nem fogják eltűrni a gyűlöletet Franciaországban, és minden erőfeszítést megtesznek a muszlim lakosok védelméért. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.