A tengerbe szórták a meggyilkolt ISIS-vezér hamvait

2019 október 29., kedd 5:10
145

A tengerbe szórták Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam meggyilkolt vezetőjének hamvait, miután megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet, közölte három amerikai tisztségviselő a Reutersszel. Az nem derült ki, hol végezték a szertartást és a temetést, de ketten közülük azt mondták, hogy a hamvakat egy repülőgépről szórták a tengerbe.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hétfőn arról beszélt, hogy al-Bagdadi földi maradványait a bevett műveleti eljárásoknak és a fegyveres konfliktusokra vonatkozó törvényeknek megfelelően temették el. 

Donald Trump amerikai elnök vasárnap jelentette be, hogy egy éjszakai rajtaütés során az amerikai különleges alakulatok meggyilkolták az Iszlám Állam vezetőjét. Al-Bagdadi az északnyugat-szíriai Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, és felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt, amikor amerikai katonák sarokba szorították egy földalatti járatban. (Al-Bagdadi halála azonban még nem jelenti az Iszlám Állam végét, amiről itt írtunk bővebben). 

A Reuters szerint al-Bagdadi halálának körülményei miatt nem valószínű, hogy ugyanazt az eljárást tudták volna követni, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat egykori vezetője esetében, akit szintén egy amerikai művelet során likvidáltak 2011-ben. 

Az amerikai kormány szerint bin Ladent agyonlőtték, testét pedig a Carl Vinson repülőgép-hordozóra szállították, majd megmosdatták, a muszlim szokásokhoz híven fehér lepedővel takarták le, és arab nyelven felolvasták felette a szent szövegeket. Bin Laden tengeri temetését vegyes fogadtatás érte, egy befolyásos imám szerint az Egyesült Államok megsértette az iszlám szokásokat azzal, hogy a holttestet nem a szárazföldön eltemetve végezték el a szertartást. Szakértők szerint Washington ezzel elejét kívánta venni annak, hogy a terrorista vezér temetkezési helye egyfajta zarándokhellyé váljon az iszlamisták számára. (MTI, Reuters)