A Fidesznek kampányoló bajai újság főszerkesztője megkérdezte az új polgármestert, ezentúl hová küldje a cikkeket

politika
2019 október 31., 05:06
comments 367

A választás előtt még fideszes vezetésű bajai önkormányzat lapja, a Bácskai Napló szeptemberben azzal került be az országos médiába, hogy eltorzítva közölte a Baján induló ellenzéki jelöltek arcképeit, volt akit hosszú nyakkal, mást ferde orral vagy kancsal szemmel ábrázoltak. Mikor ezt az ellenzék szóvá tette, a lap úgy reagált, hogy akkor inkább nem is közöl képet egyetlen jelöltről sem.

Az október 13-i választáson a bajai önkormányzat ellenzéki többségű lett, és a polgármesteri címet is az ellenzéki jelölt, a momentumos Nyirati Klára nyerte el. A politikai változást látva a Bácskai Napló külön cikkben kért elnézést a képhamisításért, és arról írtak, bíznak az új városvezetésben és amúgy nagyon sokra tartják a sajtószabadságot.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a HVG-nek adott interjújában beszélt az ügyről, mégpedig így:

„Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta, aztán megkérdezte, hogy ezután milyen e-mail-címre kell majd elküldenie a cikkeket, mire Nyirati Klára elmondta, hogy nem lesz cenzúra többé, az lesz a dolga, hogy újságot írjon.”

Géczy Zsolt, a városi lap főszerkesztője az RTL-nek nyilatkozva korábban elmondta, hogy a meghamisított képek a fideszes vezetésű városházáról érkeztek, arra vonatkozóan pedig, hogy mennyire szólt bele az önkormányzat a lap tartalmába, azt mondta: „a direktívák megvoltak”. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.