EU: Izrael hagyjon fel mindenféle telepépítési tevékenységével!

Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy megszálló hatalmi pozíciójával összefüggő kötelezettségeivel összhangban hagyjon fel mindenfajta telepépítési és a palesztin városokat elkerülő úthálózat-fejlesztési tevékenységével – közölte az EU külügyi szolgálata (EKSZ).

Az uniós szolgálat arra figyelmeztetett, hogy az október végén bejelentett, Ciszjordániában megépíteni tervezett kb. 2000 lakás illegális telepnek minősül. Egy ilyen terv megvalósulása csökkenti az EU által támogatott, a megbékéléshez vezető egyetlen lehetőség, a kétállami megoldás és a tartós béke kilátásait – közölték.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az izraeli telepeket összekötő, de a palesztin városokat és közösségeket elkerülő közúthálózat újabb szakaszainak jóváhagyása hozzájárul Ciszjordánia területi szétaprózódásához.

Egyértelmű és változatlan az EU álláspontja a megszállt palesztin területeken zsidó telepek építését lehetővé tevő izraeli politikáról: minden ilyen tevékenység nemzetközi jogba ütközik.

Az EU továbbra is együttműködik a két fél, illetve a nemzetközi és regionális partnereivel, hogy támogassák a tárgyalásos úton létrejövő, két államon alapuló megoldás felé vezető folyamatot, ami az egyetlen valószerű és életképes módja a felek jogos törekvései megvalósulásának – írták.

Egy palesztin férfi követ tör egy izraeli telep előterében 2017. február 7-én.Fotó: Hazem Bader/AFP

Izrael Ciszjordániát (a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt) az 1967-es, ún. 6 napos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael Államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni a leendő államukat. Ciszjordániában most kb. 400 ezer zsidó telepes él.

Izrael 2005-ben egyoldalú döntéssel kivonult a Gázai övezetből. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.