EU: Izrael hagyjon fel mindenféle telepépítési tevékenységével!

eu
2019 november 04., 13:18
comments 333

Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy megszálló hatalmi pozíciójával összefüggő kötelezettségeivel összhangban hagyjon fel mindenfajta telepépítési és a palesztin városokat elkerülő úthálózat-fejlesztési tevékenységével – közölte az EU külügyi szolgálata (EKSZ).

Az uniós szolgálat arra figyelmeztetett, hogy az október végén bejelentett, Ciszjordániában megépíteni tervezett kb. 2000 lakás illegális telepnek minősül. Egy ilyen terv megvalósulása csökkenti az EU által támogatott, a megbékéléshez vezető egyetlen lehetőség, a kétállami megoldás és a tartós béke kilátásait – közölték.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az izraeli telepeket összekötő, de a palesztin városokat és közösségeket elkerülő közúthálózat újabb szakaszainak jóváhagyása hozzájárul Ciszjordánia területi szétaprózódásához.

Egyértelmű és változatlan az EU álláspontja a megszállt palesztin területeken zsidó telepek építését lehetővé tevő izraeli politikáról: minden ilyen tevékenység nemzetközi jogba ütközik.

Az EU továbbra is együttműködik a két fél, illetve a nemzetközi és regionális partnereivel, hogy támogassák a tárgyalásos úton létrejövő, két államon alapuló megoldás felé vezető folyamatot, ami az egyetlen valószerű és életképes módja a felek jogos törekvései megvalósulásának – írták.

Egy palesztin férfi követ tör egy izraeli telep előterében 2017. február 7-én.
photo_camera Egy palesztin férfi követ tör egy izraeli telep előterében 2017. február 7-én. Fotó: Hazem Bader/AFP

Izrael Ciszjordániát (a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt) az 1967-es, ún. 6 napos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael Államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni a leendő államukat. Ciszjordániában most kb. 400 ezer zsidó telepes él.

Izrael 2005-ben egyoldalú döntéssel kivonult a Gázai övezetből. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.