A törökök azt állítják, elfogták az ISIS-vezér testvérét

Egy török vezető tisztségviselő közlése szerint hétfőn Szíria észak-nyugati részén elfogták az Iszlám Állam néhai vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi testvérét, a 65 éves Rasmiya Awadot (a képen középen). Azt remélik, belsős információkat szerezhetnek tőle az ISIS belső működéséről, de rajta kívül kihallgatják a férjét és a menyét is. 

Awadot Aleppótól nem messze, Azaz városában fogták el: ez a terület török igazgatás alatt áll, mióta a török haderő 2016-tól katonai beavatkozást kezdett Szíriában. Erdogan elnök kommunikációs vezetője szerint a letartóztatás is mutatja, milyen sikeresek a török terrorizmusellenes intézkedések. 

Az amerikai különleges alakulatok októberben szorították sarokba egy földalatti járatban  az Iszlám Állam vezetőjét. Al-Bagdadi az északnyugat-szíriai Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, ahol végül felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt. (Al-Bagdadi halála azonban még nem jelenti az Iszlám Állam végét, amiről itt írtunk bővebben). (The Guardian, MTI)