Delbos-Corfield: December után elsikkadhat a magyar jogállamiság ügye

„A bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót nyilvánvalóan nem a magyar biztosjelöltnek kellene adni, hiszen még tart a magyar jogállamiság védelmében a 7. cikk szerinti eljárás.”

Az Index szerint ezt mondta egy, az Európai Parlamentben tartott háttérbeszélgetésen Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki Judith Sargentinitől vette át az új ciklusban a magyar jogállamiság dossziéját. Az eljárást az EP egy éve indította, idén szeptemberben lépett újabb szakaszba, amikor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsa meghallgatta Varga Judit igazságügyi minisztert.

Delbos-Corfield azt mondta, a Tanács soros elnökségét betöltő finn kormány szándékai szerint decemberben még egy meghallgatást tartanak a magyar jogállamiságról. Az EP szeretné, hogy pár felkészült EP-képviselő is ott legyen az ülésen, mert a szeptemberi meghallgatáson az EU-s tagállami kormányok képviselői nem ismerték eléggé a magyar ügyeket, így nem tudtak vitába szállni Vargával és a kormány két másik küldöttével, amikor azok tagadták a Sargentini-jelentés állításait.

A lengyel jogállamiság védelmében is folyik a 7. cikk szerinti eljárás, de azon ott lehetnek az Európai Bizottság szakértői, mert ott a Bizottság kezdeményezte el az eljárást. A magyar jogállamisági ügyben a szabályok nem tiltják és nem kötelezik a Tanácsot az EP-képviselők megszólaltatására.

Fotó: Michel Christen/EP/Facebook

Delbos-Corfield azt mondta, november 19-én az Általános Ügyek Tanácsa a magyar és a lengyel ügy fejleményeit is meg fogja vitatni. Szerinte fel kellene gyorsítani a procedúrát, mert a Tanács soros elnökségét januárban átveszi a horvát kormány, és bennük „nem biztos, hogy meglesz az akarat arra, hogy folytassák az ügyet”.

Delbos-Corfield szerint a tagállamok kezdenek belefáradni a magyar jogállam ügyébe, nincs „politikai bátorságuk ahhoz, hogy szembeszálljanak egy másik kormánnyal”, de „az EP-nek küzdenie kell azért, hogy a téma napirenden maradjon”. Szerinte „nem lehet hatékonyan megvédeni a jogállamiságot, amíg az EU-ban nem mélyül az integráció”.

Delbos-Corfield szerint „a magyar kormányt eddig az óvta meg, hogy a német autóipar nem aggódott túlságosan a jogállamiság miatt”.

Várhelyi Olivér biztosjelöltségéről azt mondta, el kell fogadni, akit a magyar kormányfő jelöl, de a portfóliót meg lehet cserélni a román biztosjelöltnek szánt és kevéssé jelentős közlekedési tárcával. „A magyar jogállamiság védelme miatt folyó 7. cikk szerinti eljárás a portfóliócsere kellene, hogy a nyilvánvaló megoldás legyen” – mondta. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.