Mekkora fizetéssel lepte meg Karácsony Gergely a rehabilitált szocialistákat?

politika
2019 november 07., 05:12
comments 641
  • Karácsony Gergely bőkezűbben osztogatja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, mint Tarlós István. Igaz, a kedden megszavazott összegek így sem érik el a törvényi maximumot. 
  • Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori minisztere például 644 ezer forintot keres majd havonta, míg az elődjének 500 ezret szavaztak meg 2014-ben. 
  • Egy másik volt miniszternek, az egykori MSZMP-s Kolber Istvánnak 322 ezres havi fizetés jut jövőre, míg öt éve ugyanezért a munkáért 160 ezer járt. 
  • Az elmúlt években persze nőtt a minimálbér is, de nem ennyivel. 

Kedden a Fővárosi Közgyűlés megválasztotta a budapesti önkormányzati cégek új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait. A teljes lista csak pénteken lesz nyilvános a fellebbezési határidők miatt, de azt már lehet tudni, hogy többek közt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterei is pozíciókhoz jutottak

A Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztésből kiderül, mekkora fizetést szán nekik az ellenzéki vezetésű főváros, ami azért is érdekes, mert az erről szóló törvény elég nagy rugalmasságot biztosít. Annyi az előírás, hogy köztulajdonú gazdasági társaság 

  • igazgatósági elnöke nem kaphat többet a minimálbér hétszeresénél,
  • igazgatósági tagja a minimálbér ötszörösénél, 
  • felügyelőbizottsági elnöke a minimálbér ötszörösénél,
  • felügyelőbizottsági tagja pedig a minimálbér háromszorosánál. 

Úgy tűnik,

Karácsonyék egyiket sem maxolták ki, viszont megemelték a 2014-ben megszavazott, Tarlós-féle fizetéseket. Ráadásul a legtöbbször nagyobb mértékben tették, mint amennyivel öt év alatt nőtt a minimálbér (ez 2015-ben 105 ezer forint volt, jövőre 161 ezer lesz). A cikkben végig bruttó fizetésekről, és nem a kézhez kapott pénzről van szó. 

Draskovics visszatér

A 24.hu által megszerzett lista szerint Draskovics Tibor lesz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának új elnöke, amiért a minimálbér négyszeresét fogja kapni havonta. A jövő évi minimálbérrel számolva

Draskovics 644 ezret fog keresni, ami a törvény szerint lehetne kevesebb, de akár elérhetné az egymillió forintot is.

Draskovics Tibor 2015-ben
photo_camera Draskovics Tibor 2015-ben Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Draskovics először pénzügyminiszter, aztán a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, majd igazságügyi és rendészeti miniszter is volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején. 2010-ben, néhány hónappal a Fidesz hatalomra kerülése előtt az ELTE gazdasági tanácsába delegálta öt évre az akkori MSZP-kormány. 

Draskovics Szegvári Pétert váltja, akinek 2014-ben ennél kevesebbet, havi 500 ezres fizetést szavazott meg a fideszes többségű közgyűlés. Akkoriban viszont nem a minimálbérhez igazították a díjazást, hanem fix összegekről döntöttek. Ha Karácsonyékhoz hasonlóan Tarlósék is négyszeres szorzóval számoltak volna, Szegvári kénytelen lett volna beérni 420 ezer forinttal (a 2015-ös 105 ezer forintos minimálbér alapján). 

Fidesz, Jobbik, Momentum, BKK 

Igazgatósági tag lesz a BKK-ban Körömi Attila is, aki a 2000-es évek elején még fideszes parlamenti képviselő volt, aztán a Jobbikban is próbálkozott, idén pedig már Pécsen indult a választáson, momentumos színekben.

Kikapott, új posztján viszont a minimálbér háromszorosát, havi 483 ezer forintot vihet haza 2020-ban.Öt éve ugyanezért a munkáért csak 360 ezer forintot szavaztak meg. Az MSZP-s Czeglédy Gergőt - akiről a Direkt36 azt írta, hogy kormányközeli üzletemberrel áll kapcsolatban - a BKK felügyelőbizottsági tagjává választották. Ez havi 290 ezer forintot jelent neki jövőre, korábban 210 ezer ezer járt ugyanezért a munkáért. 

Gyurcsány fejlesztési miniszterének 322 ezer forint jut

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságába ül a DK-s Kolber István, a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere, aki már az MSZMP-ben is töltött be tisztségeket. A közgyűlés a minimálbér kétszeresét szavazta meg neki, ami jövőre 322 ezer forint lesz. Ugyanennyit fog keresni Bodnár Zoltán, a Fodor Gábor-féle Liberálisok 2014-es főpolgármester-jelöltje, öt éve viszont csak 160 ezres fizetést szavaztak meg ugyanezekre a posztokra. 

photo_camera Kolber István és Gyurcsány Ferenc Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az igazgatóság elnöke Tordai Csaba lesz, aki szakállamtitkár volt a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatalban, aztán ő lett az Átlátszó tulajdonosa, amiből most kiszállTordai a minimálbér háromszorosát, 483 ezer forintot fogja megkapni havonta. Elődjének, Barts J. Balázsnak ennél jóval kevesebbet, 200 ezret szavaztak meg 2014-ben. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium egykori államtitkára, az MSZP korábbi pártigazgatója a BKV igazgatóságában folytatja, havi 322 ezer forintért cserébe, szemben az öt éve megszavazott 250 ezer forinttal. 

Bollok Istvánné, Budafok volt szocialista polgármestere felügyelőbizottsági tagként 241 ezer forintra számíthat, ami nem is sokkal több, mint az öt éve megszavazott 200 ezer forint. Vagyis ebben az esetben tényleg betudhatjuk a változást a minimálbér növekedésének.

Karácsony szerint inkább a nemi arányokkal van baj

Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára és Karácsony idei kampányfőnöke 483 ezer forintot fog keresni jövőre a Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagjaként. Pont annyit, mint Lakos Imre egykori újbudai alpolgármester, az SZDSZ volt budapesti elnöke. Ez megint csak nem sokkal több, mint az öt éve megszavazott 450 ezer forint. 

photo_camera Karácsony Gergely Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A DK-s Élő Norbertnek a választáson nem sikerült bejutnia a közgyűlésbe, de felügyelőbizottsági tagként havi 290 ezer forinttal vigasztalódhat. 2014-ben csak 210 ezer járt volna neki. Atkári János, Demszky Gábor korábbi helyettesének és Tarlós István tanácsadójának pedig havi 322 ezer forint jut majd a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatóságában. 

Karácsony Gergely szerdán azt nyilatkozta a kormányülés után, hogy Atkárit ő maga jelölte, mert fontos szerepe lehet a cég külföldi tulajdonban levő részének visszavásárlásában. Általában pedig azt mondta, többpárti koalíciót kell fenntartaniuk, és egyszerűen

„vannak személyi javaslatok, amik a pártoktól érkeztek”.Szerinte nem is a személyekkel van gond, inkább azzal, hogy hiába ígérte meg, nem sikerült tartania a kiegyensúlyozott nemi arányokat az igazgatóságokban. 

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Főpolgármesteri Hivatal válaszolt a kérdéseinkre. Kiemelték, hogy „a maximálisan megállapítható díjazásnak nagyságrendileg a felét” állapították meg, „a két holdingcég (BVH és BKK) esetében a nagyobb felelősséget elismerve némileg magasabb a közgyűlés által meghatározott szorzószám, mint a másik négy társaság esetében. A mostani döntésével a közgyűlés ezen logika szerint egységesítette a tiszteletdíjakat, ezért van az, hogy a BVH igazgatósági tagjainak tiszteletdíja néhány ezer forinttal még csökkent is, míg az eddig kiugróan alacsony összegű tiszteletdíjak arányaikban jobban emelkedtek”.

„Összességében elmondható, hogy a tiszteletdíjak korábbi, 2015-ös megállapításához képest azok minimálbérhez viszonyított mértéke - a legalacsonyabbak kivételével - még csökkent is” - írták, utalva arra, amit írtunk is, hogy ha a Tarlós-féle közgyűlés is úgy számolt volna, mint a Karácsony-féle, például Draskovics Tibor elődje is kevesebbet keresett volna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.