Nem ezek Gulyás legjobb pillanatai a kormányban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Aligha sorsolással dőlt el, hogy a kormánytagok közül ki áll ki közös sajtótájékoztatóra Karácsony Gergely főpolgármesterrel szerdán a Karmelita kolostor elé. 

Ha pedig felidézzük, hogy Orbán Viktor a parlamentben legutóbb így tette helyre Gulyás Gergely kampányban elmondott szavait (miszerint csak Tarlós István újraválasztása esetén érvényes a kormányfő és Budapest főpolgármesterének hosszú távra érvényes megállapodása): 

„ha valamit mondani akarok, majd én mondom, tehát amit Gulyás Gergő mond, azt nem én mondtam, azt semmiképpen ne tekintsék itt ezen az oldalon úgy, mintha azt a Fidesz elnöke mondta volna”, 

akkor valószínűleg közel jutunk a megoldáshoz is, hogy ki jelölte ki Gulyás Gergelyt a számára nagyon kellemetlen feladatra.  

Karácsony és GulyásFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Amikor Gulyás még fenyegetőzött

Miközben Orbán Viktor lényegében nem kampányolt ősszel, a kormánytagok közül Gulyás Gergely járta leginkább az országot. Ő állt bele a budapesti kampányba is, az emlékezetes kijelentésével

„Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, érvényét veszti az Orbán Viktor és Tarlós István által kötött 15 pontos megállapodás”.

Ez volt az a megállapodás (itt olvasható), amit tavaly novemberben kötött Orbán Tarlós Istvánnal, és az akkori főpolgármester szerint mintegy 1000 milliárd forintot jelent Budapestnek. Gulyás a kampányban lényegében ezt tette függővé a választási eredménytől, amikor azt mondta, hogy ez "egy politikai megállapodás. Az kettejük között érvényes”.

Aztán Gulyás pár nappal később a kormányinfón is megerősítette, hátha nem volt érthető elsőre, hogy szerinte „hasonló politikai megállapodásra a kormánnyal Budapest mindenkori polgármesterének szüksége van.” Mármint az alkalmas főpolgármestereknek, dehát Karácsony ALKALMATLAN. 

Karácsony akkor még főpolgármester-jelöltként kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert szerinte a miniszter szavai sértik a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. Karácsony panasza a Kúriáig jutott, ott azzal utasították el, hogy az alaptörvény nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban, Gulyás szavai pedig nem befolyásolták a választókat.  

Ezek után állították ki Gulyást tegnap Karácsony mellé. A miniszter azzal kezdte, hogy „a demokráciában a választók döntését tiszteletben kell tartani, ennek megfelelően a kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését és a főpolgármestert, és abban maradtunk főpolgármester úrral, hogy azokat a csatornákat, amiket már Tarlós főpolgármester úrral is működtettünk, elsősorban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsára gondolok, ezeket ezután is működtetni fogjuk”.

Gulyás ma a kormányinfón is több kérdést kapott a Karácsony részvételével megtartott kormányülésről és a budapesti beruházásokról. Az egyik arra vonatkozott, hogy a jövőben is meghívják-e majd Karácsony Gergelyt a Budapestet érintő kormányülésekre. Gulyás erre azt válaszolta, hogy „a miniszterelnök és Tarlós főpolgármester között köttetett egy megállapodás, ennek státuszával kapcsolatos viták ismertek voltak, szerintem egy politikai megállapodás, de miután a miniszterelnök nyilatkozott a választási vereséget, budapesti választási vereséget követően, hogy az új főpolgármester esetén is fent kívánja tartani ezt a megállapodást, ezért a fővárosi közgyűlést vagy a főpolgármester úr hatáskörét érintő ügyekben ezt követően is meg fogjuk hívni”.

A miniszter szerint Karácsony is szeretné fenntartani a megállapodást, két pontnál jelezte csak, hogy módosítaná azt. Tarlóssal szemben Karácsony nem szeretne árvízhelyzetben a védelmi bizottság elnöke lenni, azt meghagyná a Belügyminisztériumnak és nem szüntetné meg a Budapesti Közlekedési Központot. 

Gulyás szerint Budapest új vezetésével szemben nem fognak fejlesztéseket végrehajtani, bár sajnálják például, hogy a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását töri derékba „a választás eredménye, a főváros új vezetése” azzal, hogy a Nemzeti Galéria nem épülhet meg a Városligetben. Erővel nem fognak átvinni semmit a közgyűlés akaratával szemben. 

Gulyás reméli, hogy a politikai és a fejlesztésekre vonatkozó nézetkülönbségek ellenére korrekt együttműködés lesz a következő években a kormány és Budapest vezetése között. Azt viszont már most bírálta, hogy a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén nem biztosították az ellenzék számára az arányos képviseletet a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban. 

Nem volt közös kép

Bár Orbán a választás éjszakáján bosszú helyett békülékeny hangnemben beszélt az ellenzéki vezetésűvé lett Budapestről, közös kép azért nem készült a tegnapi kormányülésen Orbánról és Karácsonyról. 

Orbán - szemben 2010-zel és 2014-gyel - nem volt ott a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén. Mint a Városházáról megtudtuk, a miniszterelnök nem is kapott meghívót a keddi eseményre, mert civil szervezeteket és az érintettek hívták meg. Orbán amúgy sem volt itthon (valóban, Prágában tárgyalt). 

Orbán és Tarlós a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén 2010-benFotó: budapest.hu

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.