Hongkong a teljes összeomlás szélén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az öt hónapja tartó tüntetések után a városállamban a jogállam a teljes összeomlás szélére jutott, figyelmeztetett a helyi rendőrség kedden. A tüntetések az elmúlt pár napban különösen erőszakossá váltak: a rendőrség éles lőfegyverrel lőtt mellkason egy tüntetőt, míg egy Peking-párti férfit felgyújtottak a kormányellenes tüntetők. 

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A BBC beszámolója szerint az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között kedden is folytatódtak. Több száz maszkot viselő tüntető dobálta a rendőröket különféle tárgyakkal, akik pedig könnygázzal oszlatták a tömeget. De zajlott békés tüntetés is a városban: több ezer irodai dolgozó vonult ki az utcára, Hongkong szabadságát követelve. 

A városállamban júniusban indultak meg a tüntetések, miután a Pekinghez hű városvezetés megpróbált elfogadtatni egy törvényt, mely értelmében a gyanúsítottakat ki lehetett volna adni Kínának is. A tervezetet azóta ugyan visszavonták, de a tüntetések már rég a kínai befolyás ellen szólnak elsősorban. 

Kedd délután a rendőrség szóvivője, Kong Wing-cheung arról beszélt, hogy a hongkongi jogrend a teljes összeomlás szélére sodródott, miután maszkos lázadók folyamatosan erőszakos cselekedeteket követnek el. A szóvivő beszélt arról is, hogy a Pekinget támogató férfi felgyújtása miatt gyilkossági kísérlet miatt indult nyomozás. A rendőrség egyben megvédte azt a rendőrt, aki hétfőn éles lőszerrel lőtt le egy tüntetőt: álláspontjuk szerint nem egyetlen tüntető, hanem egy egész csoport fenyegette a rendőr biztonságát, és közösen fellépve próbálták megszerezni a fegyverét, ezért a rendőr az előírásoknak megfelelően járt el. Mind a tüntető, mind a Peking-párti férfi továbbra is kórházban van, utóbbi állapota továbbra is kritikus. 

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Kedden a rendőrség az egyetemeken oszlatta fel könnygázzal az összegyűlt diákokat, a hongkongi Kínai Egyetemen pedig a diákok a campus körül próbáltak meg barikádokat emelni. A város több pontján emelt útakadályok miatt egész nap komoly fennakadások voltak a közlekedésben. 

A héten azután durvultak el igazán az események Hongkongban, hogy pénteken meghalt egy diák, aki egy rendőrségi akció idején leesett egy parkolóépület tetejéről

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.