Hongkong a teljes összeomlás szélén

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az öt hónapja tartó tüntetések után a városállamban a jogállam a teljes összeomlás szélére jutott, figyelmeztetett a helyi rendőrség kedden. A tüntetések az elmúlt pár napban különösen erőszakossá váltak: a rendőrség éles lőfegyverrel lőtt mellkason egy tüntetőt, míg egy Peking-párti férfit felgyújtottak a kormányellenes tüntetők. 

Fotó: PHILIP FONG/AFP

A BBC beszámolója szerint az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között kedden is folytatódtak. Több száz maszkot viselő tüntető dobálta a rendőröket különféle tárgyakkal, akik pedig könnygázzal oszlatták a tömeget. De zajlott békés tüntetés is a városban: több ezer irodai dolgozó vonult ki az utcára, Hongkong szabadságát követelve. 

A városállamban júniusban indultak meg a tüntetések, miután a Pekinghez hű városvezetés megpróbált elfogadtatni egy törvényt, mely értelmében a gyanúsítottakat ki lehetett volna adni Kínának is. A tervezetet azóta ugyan visszavonták, de a tüntetések már rég a kínai befolyás ellen szólnak elsősorban. 

Kedd délután a rendőrség szóvivője, Kong Wing-cheung arról beszélt, hogy a hongkongi jogrend a teljes összeomlás szélére sodródott, miután maszkos lázadók folyamatosan erőszakos cselekedeteket követnek el. A szóvivő beszélt arról is, hogy a Pekinget támogató férfi felgyújtása miatt gyilkossági kísérlet miatt indult nyomozás. A rendőrség egyben megvédte azt a rendőrt, aki hétfőn éles lőszerrel lőtt le egy tüntetőt: álláspontjuk szerint nem egyetlen tüntető, hanem egy egész csoport fenyegette a rendőr biztonságát, és közösen fellépve próbálták megszerezni a fegyverét, ezért a rendőr az előírásoknak megfelelően járt el. Mind a tüntető, mind a Peking-párti férfi továbbra is kórházban van, utóbbi állapota továbbra is kritikus. 

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Kedden a rendőrség az egyetemeken oszlatta fel könnygázzal az összegyűlt diákokat, a hongkongi Kínai Egyetemen pedig a diákok a campus körül próbáltak meg barikádokat emelni. A város több pontján emelt útakadályok miatt egész nap komoly fennakadások voltak a közlekedésben. 

A héten azután durvultak el igazán az események Hongkongban, hogy pénteken meghalt egy diák, aki egy rendőrségi akció idején leesett egy parkolóépület tetejéről

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.