Hongkong a teljes összeomlás szélén

külföld
2019 november 12., 14:31

Az öt hónapja tartó tüntetések után a városállamban a jogállam a teljes összeomlás szélére jutott, figyelmeztetett a helyi rendőrség kedden. A tüntetések az elmúlt pár napban különösen erőszakossá váltak: a rendőrség éles lőfegyverrel lőtt mellkason egy tüntetőt, míg egy Peking-párti férfit felgyújtottak a kormányellenes tüntetők. 

photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

A BBC beszámolója szerint az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között kedden is folytatódtak. Több száz maszkot viselő tüntető dobálta a rendőröket különféle tárgyakkal, akik pedig könnygázzal oszlatták a tömeget. De zajlott békés tüntetés is a városban: több ezer irodai dolgozó vonult ki az utcára, Hongkong szabadságát követelve. 

A városállamban júniusban indultak meg a tüntetések, miután a Pekinghez hű városvezetés megpróbált elfogadtatni egy törvényt, mely értelmében a gyanúsítottakat ki lehetett volna adni Kínának is. A tervezetet azóta ugyan visszavonták, de a tüntetések már rég a kínai befolyás ellen szólnak elsősorban. 

link Forrás

Kedd délután a rendőrség szóvivője, Kong Wing-cheung arról beszélt, hogy a hongkongi jogrend a teljes összeomlás szélére sodródott, miután maszkos lázadók folyamatosan erőszakos cselekedeteket követnek el. A szóvivő beszélt arról is, hogy a Pekinget támogató férfi felgyújtása miatt gyilkossági kísérlet miatt indult nyomozás. A rendőrség egyben megvédte azt a rendőrt, aki hétfőn éles lőszerrel lőtt le egy tüntetőt: álláspontjuk szerint nem egyetlen tüntető, hanem egy egész csoport fenyegette a rendőr biztonságát, és közösen fellépve próbálták megszerezni a fegyverét, ezért a rendőr az előírásoknak megfelelően járt el. Mind a tüntető, mind a Peking-párti férfi továbbra is kórházban van, utóbbi állapota továbbra is kritikus. 

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Kedden a rendőrség az egyetemeken oszlatta fel könnygázzal az összegyűlt diákokat, a hongkongi Kínai Egyetemen pedig a diákok a campus körül próbáltak meg barikádokat emelni. A város több pontján emelt útakadályok miatt egész nap komoly fennakadások voltak a közlekedésben. 

A héten azután durvultak el igazán az események Hongkongban, hogy pénteken meghalt egy diák, aki egy rendőrségi akció idején leesett egy parkolóépület tetejéről

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.