Népszava: Legalább tízmillióért szállították el az autókat, amik útban voltak Erdogannak

Több 444 videó?
Szeretném

271 járművet szállítottak el biztonsági okokból Recep Tayyip Erdogan török elnök november 7-i látogatása előtt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Népszavával

Azt csak közérdekű adatigénylésért és több heti várakozásért cserébe árulnák el, hogy ez mennyibe került, de a lap számításai szerint legalább 10,8 millió forintba.Ezt a BRFK és az ATC Aircom Kft. által kötött szerződés alapján írják, amiből kiderült, hogy a cég 40 ezer forintért szállít el egy személyautót, 140 ezerért egy 3,5 tonna feletti teherautót, és 190 ezerért egy buszt. A 10,8 milliós összeg akkor jön ki, ha feltesszük, hogy ezúttal csak személyautókat kellett elszállítani. A cég megerősítette, hogy ők végezték el a feladatot, de a munkadíjat ők sem árulták el. 

Fotó: Turkish Presidency / Murat Cetin/Anadolu Agency

Ahhoz képest, hogy múlt csütörtökön órákra káoszba fulladt a budapesti közlekedés Erdogan látogatása miatt, a rendőrség elég szűkszavú a témában. Aznap este mi is kérdéseket küldtünk az Országos Rendőr-főkapitányságnak, amire szombaton érkeztek meg a válaszok, de sajnos nem derült ki belőlük sok minden. Arra a kérdésre például, hogy hány rendőr volt szolgálatban, azt írták„a biztosításban megfelelő létszámú rendőr, a szükséges eszközök igénybevételével vett részt”.Nem derült ki az sem, mekkora költsége volt az összes biztonsági intézkedésnek, mert azokat még összegzik, és az ígéret szerint később adnak róla tájékoztatást. 

Csütörtök este a budai közlekedők hosszú időn keresztül voltak kénytelenek a hidegben álldogálni, és arra várni, hogy az elnök konvoja elhaladjon a Margit körúton, felmenjen a Gül Baba türbéjéhez, majd lejöjjön onnan. Nem jártak a környékbeli villamosok, nem közlekedhettek az autók, és az emberek gyalog sem mehettek a dolgukra. 

Áthalad a konvoj a Margit körúton

A 444 szerkesztősége is épp ezen az útvonalon van, mi sem tudtunk kimenni a házból, cserébe végig tudtuk követni, hogyan húzzák fel magukat az emberek egyre jobban. Nagyon sok lezárás volt a török delegáció miatt Budapesten ezen a környéken túl is, kora délelőtt, amikor bejöttek a reptérről, felmentek a Várba, lejöttek onnan, és este kimentek a reptérre. Az Andrássy út teljesen megbénult, a földalatti is kiesett órákra, emberek nem léphettek ki az épületekből, rekedtek hosszú időre a metróaluljárókban, a gyalogosforgalmat is korlátozták. 

Csécsi Soma , a BRFK szóvivője pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy a nagy lezárásokra Erdogan „akadálytalan és biztonságos” haladása miatt volt szükség, ráadásul  

„a török elnök Budapest közúthálózatának mintegy 94 ezred százalékán közlekedett, és 15 kerületet nem is érintett”.