Döntött a MOB: nem vonja vissza Borkai olimpiai életjáradékát

sport
2019 november 13., 18:06
comments 247

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége a paksi ülésén elutasította a Borkai Zsolt olimpiai életjáradékának visszavonásáról szóló javaslatot.

A MOB arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elnökség véleményezte „Az olimpiai járadék erkölcstelen életmóddal történő összeférhetetlenségének megállapításáról” szóló törvényjavaslatot, amit előzőleg a MOB jogi bizottsága is tárgyalt. Az elnökség elfogadta és támogatta a jogi bizottság álláspontját, ami szerint a törvényjavaslat nincs megfelelően kidolgozva, annak indoklása nincs összhangban az olimpiai eszmével és az alkotmányos alapelvekkel. „A Magyar Olimpiai Bizottság fontosnak tartja, hogy az olimpiai járadékra vonatkozó szabályozás a jövőben is objektív maradjon” – áll a tájékoztatásban.

Az 1988-as, szöuli olimpián lólengésben aranyérmes Borkai kapcsán az ötkarikás bajnok vízilabdázó Steinmetz Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportjának tagja nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami szerint erkölcstelen életvitel esetén is megvonhatnák az életjáradékot az olimpiai bajnokoktól, ezt megküldte szakmai véleményezésre a MOB elnökségének is.

Október végén Borkai olimpiai járadékának esetleges megvonásáról a MOB tudatta, hogy az „olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta”. Az Emmi akkor azt közölte, hogy csak az veszíti el az életjáradékát érdemtelenség miatt, aki büntetett előéletű, büntetőeljárás alatt áll, vagy próbaidőre bocsátották.

Borkai Zsolt 2010 és 2017 között volt a MOB-elnöke, majd a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként tagja, de október 22. óta már nem tagja a MOB-nak.

Győr azóta lemondott polgármesteréről az önkormányzati választások előtt egy – magát Az Ördög Ügyvédjének nevező – ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amiken a polgármester több befolyásos ember társaságában volt látható szexuális aktus közben egy hajón. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.