A lengyelek 2022 után nem vesznek földgázt a Gazpromtól

energia
2019 november 15., 16:05
comments 111

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató értesítette a Gazprom orosz gázipari vállalatot, hogy 2022 után nem vesz tőle földgázt.

A két cég között 2022. december 31-én jár le a Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás, amiről a lengyel fél úgy véli, az neki előnytelen. A PGNiG szerint ugyanis az orosz földgáz túlárazott, a világon az egyik legtöbbet kell fizetnie az orosz földgázért.

Lengyelország évi 15 milliárd m3 földgázt használ fel. Ennek a harmadát maga termeli az országban, a fennmaradó részét pedig importálja.

Lengyelország legnagyobb gázszállítója a Gazprom, ami a jelenlegi hosszú távú megállapodással évi 10,2 milliárd m3 földgázt szállít.

A lengyel kormány korábban már többször jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés lejártáig alternatívákat keres az orosz import kiváltására. Ezek egyike lehet a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala. Az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő, tavaly az importált gáz több mint 20 százalékát tette ki. A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő már 70, összességében 7,5 milliárd m3 visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott.

A gázkikötő kapacitását a mostani évi 5 milliárd köbméterről 2021-ig 7,5 milliárd m3-re tervezik növelni, ami a teljes lengyel gázkereslet közel fele.

Tavaly októberben a PGNiG elnöke arról beszélt, hogy Lengyelország 30 százalékkal olcsóbban szerez be cseppfolyósított gázt az USA-ból, mint földgázt a Gazpromtól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.