Megszünteti az EU a klímaváltozást okozó energiahordozók támogatását

Az Európai Unió 2021-től leállítja az olajjal, a gázzal vagy a szénnel dolgozó projektek támogatását. Ezzel az Európai Beruházási Bank 2 milliárd euróval fogja vissza az éves befektetéseit. 

Fotó: Michel Gunther/Biosphoto

Az Európai Beruházási Bank 2013 óta 13,4 milliárd eurót fizetett ki olyan projektekre, amikkel fosszilis energiahordozókat használtak fel, és csak tavaly 2 milliárdot költöttek el erre.

Az új szabályok szerint csak olyan projekteket támogatnak, amik egy kilowattóra energiát kevesebb, mint 250 gramm széndioxid kibocsátásával termelnek meg. Így a gázprojektek ugyan még kaphatnak pénzt, de meg kell felelniük az újabb technológiai elvárásoknak, vagyis a fosszilis gázokat megújuló gázokkal is kell keverni. Andrew McDowell az Európai Beruházási Bank alelnöke azt mondta, hogy ez egy fontos lépés, de nem az utolsó. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér