A Helsinki Bizottság a Kúrián is nyert a kormánnyal szemben

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-én indított személyiségi jogi pert a Rgán Antal propagandaminiszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „Nemzeti Konzultáció” lebonyolítója ellen, mert félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állításokat tettek. Azóta 3 bíróságon járt az ügy, a Fővárosi Ítélőtáblán tavaly májusban jogerős ítélet született. Ezt a kormány megtámadta, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián.

A kormányt képviselő ügyvéd egyébként a bíróságon azzal védekezett, hogy véleményt mondtak, nem tényt állítottak, majd ezt letagadták, de persze lebuktak. A kormány ügyvédje tavaly nyáron azt kérte a Helsinki Bizottságtól, hogy még ne kelljen bocsánatot kérniük a hazugságokért.

Itt nyert ma a Magyar Helsinki Bizottság. Az ítélet 2 millió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, és nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel – közölte a Helsinki Bizottság.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyébként önmagához méltó módon fogadta a Kúria ítéletét, ezt a rövid közleményt adták ki:

„A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.”