A Helsinki Bizottság a Kúrián is nyert a kormánnyal szemben

POLITIKA
2019 november 20., 14:21
comments 150

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-én indított személyiségi jogi pert a Rgán Antal propagandaminiszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „Nemzeti Konzultáció” lebonyolítója ellen, mert félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állításokat tettek. Azóta 3 bíróságon járt az ügy, a Fővárosi Ítélőtáblán tavaly májusban jogerős ítélet született. Ezt a kormány megtámadta, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián.

A kormányt képviselő ügyvéd egyébként a bíróságon azzal védekezett, hogy véleményt mondtak, nem tényt állítottak, majd ezt letagadták, de persze lebuktak. A kormány ügyvédje tavaly nyáron azt kérte a Helsinki Bizottságtól, hogy még ne kelljen bocsánatot kérniük a hazugságokért.

Itt nyert ma a Magyar Helsinki Bizottság. Az ítélet 2 millió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, és nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel – közölte a Helsinki Bizottság.

photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Kormányzati Tájékoztatási Központ egyébként önmagához méltó módon fogadta a Kúria ítéletét, ezt a rövid közleményt adták ki:

„A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt