Megjelenik az ENSZ bírósága előtt a népirtással vádolt Aung Szan Szú Kji

külföld
2019 november 20., 19:43
comments 47

A mianmari kormány bejelentette, hogy Aung Szan Szú Kji mianmari vezető a következő hónapban megjelenik az ENSZ elsődleges bírói szerve előtt, miután Gambia pert indított Mianmar ellen a rohingya muszlim kisebbség elleni népirtás vádjával. A Nobel-békedíjas mianmari vezető fogja vezetni a jogi csapatot az ENSZ Nemzetközi Bírósága (ICJ) előtt, hogy „megvédje Mianmar nemzeti érdekeit” – közölte a kormány.

photo_camera Aung Szan Szú Kji Fotó: KHAM/AFP

Az ENSZ nyomozói korábban azzal vádolták meg a mianmari hadsereget, hogy tömeggyilkosságokat és egyéb atrocitásokat követett el a muszlim kisebbség tagjaival szemben a „népirtás szándékával” egy 2017-es művelettel, ami miatt több mint 700 ezer rohingya muszlim menekült át a szomszédos Bangladesbe.

Egy független tényfeltáró misszió szerint katonák nőket és gyerekeket erőszakoltak meg csoportosan, falvakat romboltak le, és élve elégettek embereket otthonaikban a nyugat-mianmari Arakán államban folytatott műveletükkel. Ezeket a megállapításokat mind a mianmari hadsereg, mind a kormány határozottan visszautasította.

Mianmar ellen november közepén indított pert Gambia a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) azzal a váddal, hogy a délkelet-ázsiai állam népirtást hajtott végre a muszlim rohingya kisebbség ellen. A muszlim többségű, kis nyugat-afrikai ország az 57 tagú Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében lépett fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.