Sem az üzem, sem Katasztrófavédelem nem tájékoztatta a polgármestereket a Mátrai Erőműnél észlelt szennyeződésről

Mind a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak sem az üzemektől, sem a katasztrófavédelemtől a Mátrai Erőmű melletti települések polgármesterei a múlt heti szennyezésről, számolt be az Euronews. Pedig szeretnének tisztán látni az ügyben, hogy tájékoztathassák a lakosságot. 

„Jelen esetben hivatalos állásfoglalást még nem kaptunk a mai napig ezektől a hatóságoktól sem,"

mondta a hírcsatornának Szarvas László, Visonta polgármestere. A helyiek elviselhetetlen bűzre panaszkodnak, amilyet a Mátrai Erőmű fél évszádados működése alatt sosem éreztek, csak mióta megkezdte működését a szomszédos gabonafeldolgozó. Amúgy mindkettő Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartoznak. 

A múlt héten a Mátrai Erőmű dolgozói közül többen rosszul lettek az ott felszabaduló gázok miatt, majd a 444-nek eljuttatott belső levélből az is kiderült, megemelkedett mértékű nitrogén-monoxid miatt az érintettek a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be, valamint a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták. 

A Greenpeace Magyarország szerdán mintát vett a Bene-patak vízéből, amit egy akkreditált laboratóriumnak juttatnak el, hogy "vizsgálják meg azokat többek között kén- és foszforvegyületekre, illetve toxikus fémekre." Emellett közérdekű adatigényléssel keresték meg a Heves Megyei Katasztrófavédelmet, hogy kiderítsék, milyen intézkedéseket tettek eddig az ügyben, és milyen méréseket végeztek. 

"A katasztrófavédelem telefonos megkeresésünkre elküldte az üggyel kapcsolatos tájékoztatásukat, ez a közlés azonban pontos adatokat és információkat nem tartalmazott arról, hogy milyen szennyezés és milyen koncentrációban van jelen a területen,"

írták Facebook-posztjukban.