Megbüntették Dukai Regina cégét, amiért az influenszer nem teljesítette maradéktalanul a versenyhivatal elvárásait

2019 november 22., péntek 12:23
103

Egymillió forintos büntetést rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Dukai Regina cégére, a With Love Kft-re, mert nem teljesítette a versenyhivatal elvárásait szponzorált posztjainál. A Dukait közvetítő Red Lemon hárommillió forintos büntetést kapott.

A GVH 2018 januárjában kötelezte Dukait arra, hogy hirdetésnek is beillő posztjainál tüntesse fel egyértelműen, hogy szponzorált tartalomról van szó. A GVH Dukai mellet két másik véleményvezért, Kasza Tibor és Rubint Réka vállalkozásait is vizsgálta.

A reklám hashtag nem elég

„A GVH most zárult utóvizsgálata megállapította, hogy Dukai Regina az elvárásoknak megfelelően tüntette fel a »#reklám« jelölést közösségi oldalainak minden fizetett posztjánál. A szintén vállalt tájékoztató posztok ugyanakkor nem az előírt módon jelentek meg, mert elmaradt a GVH útmutatójának feltüntetése, valamint a heti rendszerességű közzététel. A véleményvezér emellett nem módosította a vállaltaknak megfelelően a Red Lemonnal kötött együttműködési megállapodását, valamint nem igazolta teljes körűen kötelezettségvállalásának teljesítését sem” - közölte a GVH.

A hivatal a Red Lemonnal szemben hárommillió forintos büntetést állapított meg, amiért „nem módosította szerződéseit és együttműködési megállapodásait a vállalt és így előírt módon, nem hívta fel maradéktalanul ügyfelei figyelmét a jogszabályi előírásokra, és nem igazolta kötelezettségvállalásának teljes körű teljesítését.”

A Red Lemon a GVH közleménye után nem sokkal reagált:

„A GVH ma napvilágot látott, influencer marketing tevékenység kapcsán közösségi média-megjelenésekkel kapcsolatos elmarasztaló határozatát tudomásul vettük, a ránk kiszabott bírságot megfizetjük. A tények tükrében azonban mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy mind üzleti működésünkben, mind partneri viszonyainkban, ahogy ezt a hatósági végzés is rögzíti, követtük az előírt szabályokat. Olyan elemeknek nem tettünk teljes mértékben eleget, amelyről jogszabály külön ugyan nem rendelkezik, a hatóság mégis úgy ítélte meg, hogy elvárható lett volna. Mindezen hiányosságok – ha így kell neveznünk őket –, a hatósági megállapításban részletezettek, így erről bővebben onnan tájékozódhatnak az érdeklődők. A jövőben, ahogy eddig is, a jogszerű, átlátható működés mentén folytatjuk tevékenységünket, és edukatív szerepünk fontosságát még inkább szem előtt tartva működünk együtt a piac érintett szereplőivel.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt