Sacha Baron Cohen: A Facebook Hitlernek is engedte volna, hogy fizetett hirdetésben tolja „megoldását” a „zsidó problémára”

Tbg
Média
2019 november 22., 19:09

Erős beszédet mondott Sacha Baron Cohen humorista-színész az amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga rendezvényén. Cohen az amerikai techóriásokat támadta, mert teret engednek a gyűlöletbeszédnek, a hírhamisításnak és mindenféle, agitációra alkalmas tartalomnak.

Cohen a Facebookot, a Twittert, a Google-t és a YouTube-ot nevezte meg „az emberiség történetének legnagyobb propagandagépezetének”, amelyeknek köszönhetően megnőtt a gyűlöletbűncselekmények száma a világban.

„Az ezeken az oldalakon működő algoritmusok azokat a tartalmakat részesítik előnyben, amelyek a felhasználók elköteleződését fenntartják - történeteket, amelyek az ösztöneinkre hatnak és félelmet, dühöt keltenek bennünk” - mondta a polgárpukkasztó filmjeivel híressé vált komikus.

„A hazugságok könnybben terjednek, mint az igazság... ahogy egy újság fogalmazott, csak képezljük el, mint tudott volna Goebbels a Facebookból kihozni (...) Ha fizetsz nekik, a Faceook bármilyen »politikai« hirdetést megfuttat, akkor is, ha az hazugság (...) A Facebook létezett volna a harmincas években, simán engedte volna Hitlernek, hogy félperces reklámokat posztoljon »megoldásáról« a »zsidó problémára«”

A Facebook alapítóját külön bírálta, amiért Mark Zuckerberg a Facebookot a szólásszabadság bástyájának nevezte. Cohen szerint az, hogy a Facebook megengedi, hogy a holokauszttagadók terjesszék eszméiket, nem a véleménynyilvánítás szabadságának a része, hiszen a holokauszt történelmi tény.

„A netes cégek most már felelősségre vonhatók azért, ha pedofilok használják platformjaikat saját céljaikra. Én azt mondom, tegyük őket felelőssé azokért is, akik faji vagyx vallási alapon akarnak gyerekeket tömegesen kiírtani!”

A Facebook nem kommentálta külön Cohen beszédét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.