Sacha Baron Cohen: A Facebook Hitlernek is engedte volna, hogy fizetett hirdetésben tolja „megoldását” a „zsidó problémára”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Erős beszédet mondott Sacha Baron Cohen humorista-színész az amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga rendezvényén. Cohen az amerikai techóriásokat támadta, mert teret engednek a gyűlöletbeszédnek, a hírhamisításnak és mindenféle, agitációra alkalmas tartalomnak.

Cohen a Facebookot, a Twittert, a Google-t és a YouTube-ot nevezte meg „az emberiség történetének legnagyobb propagandagépezetének”, amelyeknek köszönhetően megnőtt a gyűlöletbűncselekmények száma a világban.

„Az ezeken az oldalakon működő algoritmusok azokat a tartalmakat részesítik előnyben, amelyek a felhasználók elköteleződését fenntartják -  történeteket, amelyek az ösztöneinkre hatnak és félelmet, dühöt keltenek bennünk” - mondta a polgárpukkasztó filmjeivel híressé vált komikus.

„A hazugságok könnybben terjednek, mint az igazság... ahogy egy újság fogalmazott, csak képezljük el, mint tudott volna Goebbels a Facebookból kihozni (...) Ha fizetsz nekik, a Faceook bármilyen »politikai« hirdetést megfuttat, akkor is, ha az hazugság (...) A Facebook létezett volna a harmincas években, simán engedte volna Hitlernek, hogy félperces reklámokat posztoljon »megoldásáról« a »zsidó problémára«”

A Facebook alapítóját külön bírálta, amiért Mark Zuckerberg a Facebookot a szólásszabadság bástyájának nevezte. Cohen szerint az, hogy a Facebook megengedi, hogy a holokauszttagadók terjesszék eszméiket, nem a véleménynyilvánítás szabadságának a része, hiszen a holokauszt történelmi tény.

„A netes cégek most már felelősségre vonhatók azért, ha pedofilok használják platformjaikat saját céljaikra. Én azt mondom, tegyük őket felelőssé azokért is, akik faji vagyx vallási alapon akarnak gyerekeket tömegesen kiírtani!”

A Facebook nem kommentálta külön Cohen beszédét. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.